Genetisk avstand er i genetikk, spesielt populasjonsgenetikk, et mål på den genetiske forskjellen mellom to arter, to populasjoner eller to individer.

Den genetiske avstanden kan basere seg på forskjellen i genfrekvenser, det vil si hyppigheten av arveanlegg, over flere steder i kromosomene, flere loci.

Mål på genetisk avstand

Et av flere mål på genetisk avstand er Neis avstand D, etter Masatoshi Nei.

En kan også måle genetisk avstand ved å se på antall mutasjoner innen et enkelt arveanlegg (locus), for eksempel antall endringer fra en type nukleotid til en annen i DNA, eller forskjeller i rekkefølgen av aminosyrer i et enkelt protein.

Molekylære klokker

Om en ser på nøytral genetisk variasjon (variasjon som ikke påvirkes av naturlig utvalg) kan en bruke den genetiske avstanden mellom to arter som en molekylær klokke for å finne ut når de skilte lag i utviklingshistorien, for eksempel når mennesker og sjimpanser utviklet seg fra en felles forfar.

Dette er en viktig metode for å se på slektskapsforholdene mellom arter, og er mye brukt i fylogeni.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg