generalmønstring

Generalmønstring er i Sjøforsvaret en systematisk gjennomgang og prøving av skip og besetninger ved avslutningen av en oppøvingsperiode. Formålet med generalmønstring er å fastslå om skipet er i god nok teknisk stand, og besetningens kunnskapsnivå og ferdigheter gode nok, til at de kan settes inn i operativ tjeneste. Om generalmønstringen er bestått, blir skipet erklært operativ.

Faktaboks

uttale:
generˈalmønstring

Ansvaret for trening og øving av Sjøforsvarets operative avdelinger (Marinens og Kystvaktas skip, kystjegerne og minedykkerne), og dermed for gjennomføring av generalmønstring, er tillagt sjefen for utdannings- og kompetansesenteret for maritim krigføring ved Haakonsvern orlogsstasjon i Bergen, KNM Tordenskjold.

Historikk

Systematisk oppøving med etterfølgende generalmønstring ble innført i Den norske marinen i eksil i Storbritannia under andre verdenskrig, etter britisk mønster, og ble videreført i Norge etter krigen.

Under den kalde krigen foregikk generalmønstringen i regi av sjefen for Kysteskadren, med støtte fra fagpersoner fra KNM Tordenskjold, som den gang hadde betegnelsen og fungerte som Sjøforsvarets våpenskolesenter.

Ansvaret for å planlegge og lede gjennomføringen av aktivitetene som inngikk i programmet for generalmønstringen var tillagt sjefen for Kysteskadrens underlagte fartøysinspektører: eskortefartøysinspektøren, MTB-inspektøren, ubåt-inspektøren og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg