Generalmønstring er i Sjøforsvaret en systematisk gjennomgang og prøving av skip og besetninger ved avslutningen av en oppøvingsperiode. Formålet med generalmønstring er å fastslå om skipet er i god nok teknisk stand, og besetningens kunnskapsnivå og ferdigheter gode nok, til at de kan settes inn i operativ tjeneste. Om generalmønstringen er bestått, blir skipet erklært operativ.

Faktaboks

Uttale
generˈalmønstring

Ansvaret for trening og øving av Sjøforsvarets operative avdelinger (Marinens og Kystvaktas skip, kystjegerne og minedykkerne), og dermed for gjennomføring av generalmønstring, er tillagt sjefen for utdannings- og kompetansesenteret for maritim krigføring ved Haakonsvern orlogsstasjon i Bergen, KNM Tordenskjold.

Historikk

Systematisk oppøving med etterfølgende generalmønstring ble innført i Den norske marinen i eksil i Storbritannia under andre verdenskrig, etter britisk mønster, og ble videreført i Norge etter krigen.

Under den kalde krigen foregikk generalmønstringen i regi av sjefen for Kysteskadren, med støtte fra fagpersoner fra KNM Tordenskjold, som den gang hadde betegnelsen og fungerte som Sjøforsvarets våpenskolesenter.

Ansvaret for å planlegge og lede gjennomføringen av aktivitetene som inngikk i programmet for generalmønstringen var tillagt sjefen for Kysteskadrens underlagte fartøysinspektører: eskortefartøysinspektøren, MTB-inspektøren, ubåt-inspektøren og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg