generaladvokat

Artikkelstart

Generaladvokat, embetsmann utnevnt av Kongen for å bistå de militære sjefer når de i krigstid utøver militær påtalemyndighet og i fredstid under utøvelsen av og tilsynet med den militære disiplinærmyndighet og ved etterforskningen av militære disiplinærsaker. Generaladvokaten er leder for krigsadvokatene.

Generaladvokaten og krigsadvokatene er en del av den militære påtalemyndighet og er administrativt underlagt Justis- og beredskapsdepartementet. Generaladvokatembetet utfører oppgaver tillagt påtalemyndigheten i straffesaker som angår brudd på militær straffelov, rådgir militære sjefer i disiplinærsaker og utfører legalitetskontroll av alle refselser i Forsvaret. Generaladvokatembetet deltar aktivt i internasjonalt samarbeid om aktuelle folkerettslige og militærjuridiske problemstillinger. Som påtalemyndighet i militære straffesaker, er Generaladvokatembetets tjenestemenn underlagt statsadvokaten i fredstid. I krigstid har generaladvokaten og førstekrigsadvokaten tilsvarende påtalekompetanse som statsadvokatene og er direkte underlagt riksadvokaten

Den 10. januar 2020 – etter å ha vært konstituert i stillingen siden 2018 – ble Sigrid Redse Johansen utnevnt av Kongen til generaladvokat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg