Gelada er en primatart i dyreapefamilien. Den er en stor bavianlignende ape med langragget brun til gul pels og et avlangt ansikt med langsgående rygger på begge sider av neseryggen. Rundt nedre del av halsen er det et nakent hudparti. Hos hunnen er dette omgitt av en ring hvitaktige vorter som svulmer opp under brunsten. Brystflekkene blir da røde. Hos begge kjønn er bakdelen naken og rød, og temmelig fet. Kroppslengde 50–74 cm, hale 32–50 cm, vekt 14–21 kg, hanner størst.

Gelada er flokkdyr som lever i åpent og treløst gressland. Føde er vesentlig gress, frø og frukter, men også en del insekter. Forekommer i høylandsstrøk i Etiopia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.