gelésopper

Gelésopper. Gul gelésopp (Tremella mesenterica). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Gelésopper er stilksporesopper med en elastisk, geléaktig konsistens. De kjennetegnes også ved delte basidier og at sporene kan spire på nytt. I Norge kjenner vi 61 gelésopper fordelt på 24 slekter.

Faktaboks

Uttale
ʃ-

Form

Form, farge og størrelse varierer sterkt innenfor gruppen. De fleste tørker inn til en hard, lite synlig skorpe i tørt vær og sveller ut til sin normale form i fuktig vær.

Voksested

De fleste vokser saprotroft på død ved, mens alle artene i slekten Tremella, gelésopp, lever som parasitter på andre sopparter.

Spredning

I tillegg til at basidiene oftest er delt i fire enkeltceller, så er sporene hos gelésoppene karakterisert ved at de kan spire på nytt. Dette kalles repeterende sporer, hvor det vokser ut et sterigme i enden av sporen hvoretter celleinnholdet vandrer over i den nye sporen. Denne kastes så ut som hos andre sporer ved hjelp av Bullers dråpe. Det er antatt at dette er en tilpasning til ny spredning i tilfelle den første sporen skulle havne på et ugunstig sted.

Utbredelse

Vanlige og lett kjennelige er den opprette, gaffelgrenede gullgaffel, de vorteformede, gule til oransje tåresoppene, Dacrymyces, og den oransjegule, uregelmessig bladformede gul gelésopp, Tremella mesenterica. Issvullsopp er konsollformet med en tett pigget underside.

Systematikk

Gelésoppene tilhører hymeniesoppene (Agaricomycotina), men danner en basal og parafyletisk gruppe. De delte basidiene og den geléaktige konsistensen regnes som primitive karakterer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Klaus Høiland

Skjønner ikke helt tegnet for uttalen. Bør det ikke stå mer? Klaus Høiland

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg