gauge (mål for nåletetthet)

Artikkelstart

Gauge er et engelsk mål på tettheten av nålene på en strikkemaskin, men kan også brukes om det som på norsk oftest omtales som strikkefasthet.

Faktaboks

Uttale
geidʒ

Nå brukes gauge som et mål per én engelsk tomme for alle typer varp- og veft-strikkemaskiner. Gauge er dermed også et mål for tettheten i strikkede varer. I håndstrikking omtales dette som strikkefasthet og måles som antall masker per centimeter.

I en strikkemaskin henviser gauge til antall nåler per 1½ engelske tommer (38,1 millimeter) på en flatstrikkemaskin, på en rundstrikkemaskin antall nåler per én engelsk tomme (25,4 millimeter).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Abelsæth

Gauge er mål på noe annet enn strikkemaskinnåler, og det som sto i den andre artikkelen med samme oppslagsord. Gauge er på noe vis en måleenhet for møbelfjærer, og det dreier seg da ikke om hvor mange ringer den har. Jeg har fått vite at setefjærer skal være 8-9 gauger, ryggfjærer på 10-13 o.s.v. Mne gva betyr gauge i denne sammenheng?

svarte Guro Djupvik

Hei, Jon.
Beklager at du ikke har fått svar på spørsmålet ditt. Lurer du på hva gauge betyr i sammenheng med møbelfjærer, eller mer utdypende innenfor strikking. Både i maskinstrikk og håndstrikking er gauge et mål på masketetthet, og sier noe om hvor tynt og finmasket det strikkede stoffet blir. Gauge brukes blant annet for å regne ut størrelsen på ferdig strikket materiale, fordi ti masker kan ta ulik plass, avhengig av hvor store eller tette disse er.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg