gassvasker

To typer venturivaskere. Vann sprøytes inn i det trangeste tverrsnittet, venturihalsen, der gasshastigheten er høy. Dråpene – som dannes ved at gassen river opp vannmassen – fanger opp støvpartiklene og skilles deretter ut, enten i en etterfølgende syklon (som vist på venstre figur) eller ved dråpefangere (som vist på høyre figur der absorpsjonen foregår i to trinn).

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Gassvasker, gassrenseapparat hvor partikler, dråper eller gasskomponenter i en gasstrøm fanges opp i vann. Hovedprinsippet er at partikkelholdig gass og vann bringes i kollisjon ved høy relativ hastighet. Gassvaskere brukes til fjerning av dråper og partikler fra urene gasser og til varmegjenvinning fra avgasser og fuktig varmluft.

Faktaboks

Også kjent som

skrubber, utvasker (mindre vanlig)

Apparatet kan ha tårn med fyllegemer eller plater der vann ledes inn på toppen, eller det er utformet som en venturivasker, som er en av de mest brukte typer.

Gassvaskere brukes oftest for å rense meget varme eller eksplosive gasser, eller der man i tillegg til partikkelfjerningen ønsker gassabsorpsjon.

Gasser fra smelteovner i ferrolegeringsindustrien vaskes ofte i venturivaskere før de slippes ut. Den sterkt forurensede vannstrømmen fra vaskeren går deretter til et vannrenseanlegg før det enten føres tilbake til gjenbruk i vaskeren eller til ytterligere rensing før det slippes ut.

Energiforbruket ved gassvasking øker med minskende partikkelstørrelse, og med økende effektivitet av rensingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg