Gassblæresyke er en miljøbetinget sykdom hos fisk som følge av gassovermetning av vannet, i første rekke nitrogen, oksygen og CO 2.

Selv om tilstanden er mer vanlig i klekkerier og settefiskanlegg, er den også registrert på villfisk nedstrøms fra utløpet av vannkraftverk i regulerte elver. I fiskeoppdrettsanlegg skyldes gassovermetningen i første rekke utette pumper og vannrør (suger inn luft), men også som følge av hurtig oppvarming av vannet.

Hos fisk med gassblæresyke kan det observeres små luftblærer i huden på finner, rundt øynene eller andre tynnhudete steder på kroppen, luftblærer i blodkarene i gjellene samt forøket gassansamling i svømmeblæren. Hos plommesekkyngel vil det også være luftblærer i plommesekken som kan føre til at yngelen flyter opp.

Gassblæresyke kan føre til omfattende akutt dødelighet både for fisk og bunnlevende dyr dersom det ikke iverksettes tiltak. I regulerte vassdrag kan aktuelle tiltak for å unngå eller minimere gassovermetning være å utforme inntak til vannkraftverk slik at luftinndrag unngås, samt å installere alarmsystem for varsling dersom episodisk gassovermetning oppstår.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg