Gassbetong, også kalt porebetong, høytrykksherdet lettbetong fremstilt av uorganiske bindemidler, vanligvis sement og kalk, i kombinasjon med meget finkornete, kiselsyreholdige materialer, f.eks. kvartssand. Produktet ble oppfunnet på 1920-tallet.

Fremstilling

Materialene blandes sammen og tilsettes vann og esemiddel (aluminiumpulver). Esemiddelet reagerer med blandingens alkalier og får massen til å ese opp. Massen begynner å stivne når volumet er størst. Materialet skjæres opp og herdes i autoklav ved temperatur ca. 180 °C og trykk ca. 1000 kPa (ca. 10 atmosfærer). Herdingen er gjennomført etter 8–20 timer, avhengig av produktets art. Gassbetong kan fremstilles i forskjellige densiteter, vanligvis i området 400–600 kg/m3. I gassbetong med densitet 500 kg/m3 utgjør porer ca. 80 % og faststoff ca. 20 % av volumet. Materialets porøsitet spiller en stor rolle for egenskaper som fasthet og varmeisolasjonsevne.

Egenskaper

Gassbetong er et ubrennbart materiale og benyttes bl.a. i brannbegrensende konstruksjoner. Materialet kan bearbeides (sages, bores) med håndverktøy. Det produseres en rekke forskjellige bygningskomponenter av gassbetong, f.eks. byggeblokker, isolasjonsplater og armerte elementer for vegger, tak og etasjeskillere. Gassbetong ble tidligere produsert i Norge (Hokksund), men blir i dag importert

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen har ikke blitt oppdatert siden den ble publisert på nett 14.02.2009.

Forfatter av denne artikkelen

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.