Gassanalyse er en analyse som utføres for å bestemme sammensetningen av gasser, for eksempel røykgasser fra fyring.

Metoder

Analysen kan skje ved hjelp av ulike metoder: orsatanalyse, varmeledningsmåling, magnetisk oksygenmåling, Dräger-apparat, gasskromatografi eller spektroskopi.

Orsatanalyse

Orsatanalyse er en metode hvor man måler karbondioksid (CO2) og oksygen (O2), ved såkalt utvidet analyse også karbonmonoksid (CO) og hydrogen (H2). Orsatanalyse er i dag lite brukt. I forbindelse med analyse av røykgasser og spesielt avgasser fra forbrenningsmotorer, benyttes nå moderne elektroniske instrumenter som a) er basert på absorpsjon av infrarødt lys, NDIR (Non Dispersive Infrared Analyser), for å måle konsentrasjonen av CO og CO2 og i noen tilfeller også av uforbrente hydrokarboner (HC), FID (Flame Ionisation Detector) for HC og kjemiluminescent instrument (se luminescens) for måling av nitrogenoksider (NOx).

Varmeledningsmåling

Varmeledningsmåling er basert på måling av én gasskomponent om gangen, mest brukt for CO2 og H2.

Magnetisk O2-måling

Ved magnetisk O2-måling måles magnetiske egenskaper hos komponentene.

Dräger-apparat

Dräger-apparat er et apparat hvor der et stort antall gassarter bestemmes, også i små konsentrasjoner. Apparatet består av en håndpumpe og utskiftbare glassampuller, fylt med absorberende kjemikalier som farges selektivt av den gass man vil bestemme. Fargevirkningens lengde innover i ampullen er et mål for gasskonsentrasjonen.

Gasskromatografi

Ved gasskromatografi kan man kan bestemme for eksempel alle uforbrente hydrokarboner, også i meget små konsentrasjoner (se kromatografi).

Spektroskopi

Alle komponentene kan bestemmes ved spektroskopi, men målingene krever spesialbetjening.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg