gass-sentrifuge

Artikkelstart

Gass-sentrifuge er en hurtigløpende sentrifuge som til en hvis grad makter å skille gassblandinger fra hverandre.

En gass-sentrifuge består av en lukket sylinder som roterer med stor hastighet. Rotasjonshastigheten kan være rundt 50 000 rpm. Gassmolekylene utsettes da for en sentrifugalkraft som presser de tyngste molekylene lengst ut mot sylinderens periferi (utkant). Utskillingseffekten avhenger av differansen mellom molekylvektene.

For å få en effektiv fraskilling av gassene, må prosessen gjentas i flere trinn. Gassblandingen går gjennom en rekke sentrifuger som er kople sammen i en serie og som suksessivt høyner konsentrasjonen av den gassen som ønskes skilt ut. Hver sentrifuge mottar gass gjennom en inngang og avgir gass gjennom to utganger, med en henholdsvis lett og tung fraksjon.

Prosessen i en gass-sentrifuge er kontinuerlig, til forskjell fra de fleste andre sentrifuger som arbeider satsvis, det vil si at hele blandingen behandles i én sentrifuge til ønsket konsentrasjon er oppnådd.

Anvendelse

Gass-sentrifuger blir mye brukt til å skille isotoper fra hverandre. Isotoper kjennetegnes ved at de har samme kjemiske egenskaper. De kan derfor vanskelig skilles fra hverandre på andre måter enn ved å utnytte det forhold at de har ulik vekt. Er isotopene i fast form må de gassifiseres.

Gass-sentrifuger blir eksemeplvis brukt til å redusere innholdet av sinkisotopen ⁶⁴Zn i sinkmetallet. For å gassifisere sink brukes dietylsink (se sinkalkyler). Innen kjerneteknologi brukes gass-sentrifuger til urananrikning der uranisotopen ²³⁵U skilles fra ²³⁸U. For å få uranet til å opptre i gassform konverteres det til uranheksafluorid (UF₆).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg