garia

Artikkelstart

Garia er en folkegruppe i Papua Ny-Guinea, i den sørlige delen av Madang-provinsen. Språket tilhører peka-familien av ikke-austronesiske språk, men flerspråklighet er vanlig, og en stor del av befolkningen snakker både tok pisin («pidgin») og engelsk flytende. Den første kontakten med europeere fant sted på slutten av 1800-tallet, da russeren Nikolai Miklouho-Maclay undersøkte Ny-Guineas østkyst.

Faktaboks

Uttale
gˈaria
Også kjent som

sumau

Garia er svedjebrukere og lever av taro, yams, bananer, sukkerrør og vill spinat, samt av senere innførte vekster som mais, kokos og grønnsaker. De få grisene som holdes, brukes i seremonier og som gaver i forbindelse med ekteskapsinngåelse. Garia har ellers ry som pottemakere.

Slektskap regnes både på mors- og farssiden, og ekteskap er foretrukket med fjerne slektninger, gjerne medlemmer av potensielt fiendtlige grupper. Forholdet mellom kjønnene er anstrengt, og menn bor adskilt fra kvinner og barn. Rettigheter til jord overføres helst fra far til sønner. Garias fleksible sosiale organisasjon har voldt sosialantropologer en del hodebry, fordi formelle slektskapsbånd ofte har mindre betydning enn vennskap og felles økonomiske interesser mellom enkeltpersoner. Kristne misjonærer har arbeidet i området siden 1920-årene, men tradisjonelle trosforestillinger står fremdeles sterkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg