ganoider

Artikkelstart

Ganoider er en eldre fellesbetegnelse på to gamle utviklingslinjer av fisker. Betegnelsen og inndelingen er ikke i bruk i dag.

Faktaboks

Uttale
ganoˈider

Ganoidene omfattet to hovedgrupper som ble kalt bruskganoider (Chondrostei) og benganoider (Holostei). Fellestrekkene til ganoidene er tykke firkantede skjell, kledd med et tykt lag av emaljelignende ganoin.

De såkalte bruskganoidene har et redusert antall skjell, og overkjevebena er fast forbundet med kraniet. Halefinnen er asymmetrisk (heterocerkal), og som navnet sier består skjelettet primært av brusk. Gruppen består av mange fossile arter, de eldste fra devon. Nålevende arter finnes i to ulike klasser og ordener: Bikirer (Klasse Cladisti; orden Polypteriformes) og stører (klasse strålefinnefisk Actinopterygii, orden stører Acipenseriformes).

Hos gruppen som ble kalt benganoider danner skjellene et sterkt «panser» omkring kroppen og overkjeven er ikke fast forbundet med kraniet. Gruppen består av mange fossile arter, de eldste fra perm.

Nålevende arter finnes i to ulike ordener innen klassen strålefinnefisk Actinopterygii: pansergjedder (familie Lepisosteidae) innen orden Lepisosteiformes og dynnfisk (familie Amiidae) innen orden Amiiformes. Disse fiskene blir regnet som primitive representanter for det som ofte betegnes som «ekte benfisk» (Neopterygii).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg