Ganoider, fellesbetegnelse på to gamle utviklingslinjer i klassen strålefinnede fisker (Actinopterygii); underklassen bruskganoider (Chondrostei) og en omdiskutert gruppe som ble kalt benganoider (Holostei), hvis fellestrekk er tykke firkantede skjell kledd med et tykt lag av emaljelignende ganoin.

Bruskganoidene har et redusert antall skjell, og overkjevebena er fast forbundet med kraniet. Halefinnen er asymmetrisk (heterocerkal), og som navnet sier består skjelettet primært av brusk. Mange fossile arter, de eldste fra devon. Nålevende arter inndeles i to ordener: Bikirer (Polypteriformes; 10 arter) og stører (Acipenseriformes; 26 arter).

Benganoidene utgjøres av familien pansergjedder (Lepisosteidae innen orden Semionotiformes) med 7 arter og dynnfisk (orden Amiiformes) med en art. Grupperingen er ikke akseptert i dag, og disse fiskene blir regnet som primitive representanter for de «ekte benfisk» (Neopterygii). Hos benganoidene danner skjellene et sterkt «panser» omkring kroppen og de har overkjeven fri fra kraniet. Mange fossile arter, de eldste fra perm.

Se også fisk (klassifikasjon).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.