gangamopteris

Blader av 1: Glossopteris og 2: Gangamopteris. 4 er en gjennomskåret del av rotstokken som er lik hos disse to slektene.
Av .

Artikkelstart

Gangamopteris, utdødd planteslekt tilhørende frøbregnene fra Gondwanaland tidlig i permtiden. Den lignet glossopteris. Den viktigste forskjellen er at gangamopteris har større blader som mangler en tydelig midtfure.

Faktaboks

Uttale
gangamˈopteris

Siden bladene er så store (opptil 30 cm lange) regner vi med at planten var et tre. Bladene har sjelden blitt funnet sittende fast på grener, så vi vet ikke helt sikkert hvordan grenene har sett ut. De har blitt foreslått at bladene har vært festet til grenene som rosetter eller spiraler. Man har funnet blader i fin-lagrede bergarter hvor man kan se årstidsvariasjoner (såkalte varver): Bladene er vanlige i lag som er fra høst og vinter mens de er fraværende fra vår- og sommerlagene. Derfor antar vi at planten felte bladene om høsten.

Den opptrer delvis sammen med glossopteris (som blir mer vanlig i øvre perm) og er en del av den såkalte glossopteris-floraen som er typisk for karbon og perm på Gondwanaland (som besto av Sør-Amerika, Afrika, India, Arabia, Australia og Antarktis).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg