ganda

Artikkelstart

Ganda er en folkegruppe i Uganda; landets største, teller anslagsvis 3 millioner (2005). Språket, luganda, tales av mer enn dobbelt så mange.

Faktaboks

Også kjent som

baganda

Gandafolket holder hovedsakelig til i de sørlige og sentrale delene av landet. De har tradisjonelt vært organisert i patrilineære klaner. I nyere tid har den tradisjonelle religionen i stor grad måttet vike for kristendommen. Men omkring 20 prosent av gandafolket er sunnimuslimer, som følge av at slavehandlere fra Zanzibar kom inn i området på 1800-tallet.

Jordbruk er den viktigste næringsveien, med bananer som den tradisjonelt viktigste veksten. Med den britiske koloniseringen av gandaenes kongedømme, Buganda, i 1890-årene ble også bomull, tobakk, kaffe og te introdusert. De første hvite misjonærer og handelsmenn begynte sitt arbeid i området mellom de store sjøene i Øst-Afrika blant gandaene. Et nært samarbeid oppstod mellom ganda-aristokratiet og de britiske kolonisatorene, og britene fikk betydelig militær støtte fra gandaene i arbeidet med å legge under seg det øvrige Uganda. Da Uganda fikk sin uavhengighet i 1965, mistet imidlertid gandaene sin særstilling. President Idi Amin kom til makten i 1972 med støtte fra gandaenes selvstendighetsbevegelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg