Ganda er en folkegruppe i Uganda; landets største, teller anslagsvis 3 millioner (2005). Språket, luganda, tales av mer enn dobbelt så mange.

Gandafolket holder hovedsakelig til i de sørlige og sentrale delene av landet. De har tradisjonelt vært organisert i patrilineære klaner. I nyere tid har den tradisjonelle religionen i stor grad måttet vike for kristendommen. Men omkring 20 prosent av gandafolket er sunnimuslimer, som følge av at slavehandlere fra Zanzibar kom inn i området på 1800-tallet.

Jordbruk er den viktigste næringsveien, med bananer som den tradisjonelt viktigste veksten. Med den britiske koloniseringen av gandaenes kongedømme, Buganda, i 1890-årene ble også bomull, tobakk, kaffe og te introdusert. De første hvite misjonærer og handelsmenn begynte sitt arbeid i området mellom de store sjøene i Øst-Afrika blant gandaene. Et nært samarbeid oppstod mellom ganda-aristokratiet og de britiske kolonisatorene, og britene fikk betydelig militær støtte fra gandaene i arbeidet med å legge under seg det øvrige Uganda. Da Uganda fikk sin uavhengighet i 1965, mistet imidlertid gandaene sin særstilling. President Idi Amin kom til makten i 1972 med støtte fra gandaenes selvstendighetsbevegelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.