ganda

Artikkelstart

Ganda er den største folkegruppa i Uganda. Gruppa teller cirka 7 millioner (2018). Deres språk, luganda, brukes av langt flere.

Faktaboks

Også kjent som

baganda

Gandafolket holder hovedsakelig til i de sørlige og sentrale delene av landet. De har tradisjonelt vært organisert i patrilineære klaner. Fra midten av 1800-tallet har den tradisjonelle religionen i stor grad måttet vike for kristendommen. I tillegg er omkring 20 prosent av gandafolket sunnimuslimer, som følge av at muslimer fra Zanzibar kom inn i området på 1800-tallet.

Jordbruk er den viktigste næringsveien, med bananer som den tradisjonelt viktigste veksten. Med den britiske koloniseringen av gandaenes kongedømme, Buganda, i 1890-årene ble også bomull, tobakk, kaffe og te introdusert. De første hvite misjonærer og handelsmenn begynte sitt arbeid i området mellom de store sjøene i Øst-Afrika blant gandaene. Et nært samarbeid oppstod mellom ganda-aristokratiet og de britiske kolonisatorene, og britene fikk betydelig militær støtte fra gandaene i arbeidet med å legge under seg det øvrige Uganda. Da Uganda fikk sin uavhengighet i 1965, mistet imidlertid gandaene sin særstilling. President Idi Amin kom til makten i 1972 med støtte fra gandaenes selvstendighetsbevegelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg