Bitis gabonica
Bitis gabonica
Gabonviperens skjelett
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Gabonviper, Bitis gabonica, er en slangeart i huggormfamilien Viperidae. Det er en stor slange, vanligvis 1,2 meter, med vakre regelmessige mønstre av rektangler og trekanter som gjør den mesterlig kamuflert i nedfallsløv på bakken. Med sine 5 centimeter har den de lengste huggtenner av alle slanger og den har også den største mengde gift.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Bitis gabonica
Beskrevet av
Duméril, Bibron og Duméril, 1854
Global rødlistestatus
VU – Sårbar

Arten er utbredt i tropiske områder i Afrika sør for Sahara, spesielt i regnskog. Den føder rundt 30 unger hvert andre eller tredje år og lever av småpattedyr, fugler og amfibier. Den er lite aggressiv, men dødsfall og amputasjoner som følge av bitt forekommer.

Beskrivelse

Arten er den største av puffadderene, gjennomsnittlig lengde oppgis til 1,2 meter, i enkelte tilfeller opptil 2 meter. Vekten kan bli 8-10 kilo. Ingen slanger har så lange huggtenner som gabonviperen, hele 5 centimeter. Hodet er trekantet med et par horn mellom neseborene. Den har vakre, symmetriske tegninger av rektangler og trekanter som gjør den svært godt kamuflert i skogbunnen. Ryggsiden er brunlig med gulhvite rektangulære flekker langs midtlinjen. Mellom disse flekkene har den mørke timeglassformede tegninger med gul rand. Kroppssidene har et regelmessig mønster av brune rombeformede flekker med en lysere midtstripe. Buksiden er lysegul med spredte mørke flekker. Hodet er hvitaktig med mørk midtlinje og en svart trekant bak hvert øye.

Habitat

Arten er knyttet til regnskoger og andre fuktige tropiske lavlandsområder. Den er imidlertid påvist helt opp til 1500 meter over havet. Den er knyttet til skogbunnen, der den holder seg skjult i løvfallet. Gabonviperen blir ofte funnet i jordbruksområder.

Utbredelse

utbredelse av gabonviper
Utbredelse av gabonviper (Bitis gabonica). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av gabonviper

Gabonviperen har vid utbredelse i Afrika sør for Sahara, særlig i vestlige ekvatoriale områder. Lenger øst og sørøst forekommer den mer flekkvis.

Status

Denne slangen er ikke regnet som truet i dag.

Føde

Arten er nattaktiv med størst aktivitet like etter solnedgang når den kommer ut av dagskjulet for å jakte. Det er en treg art og som regel ligger den urørlig og godt kamuflert i løvdekket på bakken og venter på et forbipasserende bytte. De viktigste byttedyr er små pattedyr, i hvert fall opp til størrelse med kaniner, fugler og amfibier. I motsetning til de fleste andre giftslanger holder den byttet fast i munnen inntil det dør, godt hjulpet av de lange huggtennene.

Reproduksjon

Det antas at gabonviperen reproduserer hvert andre eller tredje år. Paringen skjer i regntiden (september-desember) og etter 7 måneders graviditet føder den 30-40 unger. De nyfødte ungene er rundt 30 cm lange.

Gift

Gabonviperens hoggtenner

Gabonviperen har størst mengde gift av samtlige slanger. Den er lite aggressiv hvis den ikke blir forstyrret, og den er lite villig til å hugge, selv om man skulle komme til å tråkke på den. Som sine nærmeste slektninger, gir den hvesende varsellyder. Giften er sterk, en blanding av nervegift og blodgift (hemotoksin) som ødelegger blodceller og blodkar. Til tross for et fredelig gemytt er det registrert mange dødsfall og amputasjoner som konsekvens av bitt fra gabonviperen

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gabonviper
Bitis gabonica
GBIF-ID
9102011

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg