Gårdsmeieri, meierianlegg knyttet til et gårdsbruk som produserer ost eller tapper melk på forbrukerpakninger i en industrielt liten målestokk. Melk fra den ene eller noen få gårder er råstoff. Osteprodusenter benytter særegne oppskrifter som gir produktet særpreg. Produksjonsformen er vanlig i mange land i Europa. I Norge har det vært lignende produksjon knyttet til seterdrift om sommeren, med koking av geitost, annen ost og rømme for salg til turister.

I 1995 kom det første gårdsmeieri i moderne tid for tapping av melk på kartong – Nordås gårdsmeieri på Toten. Det ble lagt ned 1997. I 2005 finnes flere gårdsmeierier for melk eller melkeprodukter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.