Gårdsmeieri er meierianlegg knyttet til et gårdsbruk som produserer ost eller tapper melk på forbrukerpakninger i en industrielt liten målestokk.
Melk fra den ene eller noen få gårder er råstoff. Osteprodusenter benytter særegne oppskrifter som gir produktet særpreg.
Produksjonsformen er vanlig i mange land i Europa. I Norge har det vært lignende produksjon knyttet til seterdrift om sommeren, med koking av geitost, annen ost og rømme for salg til turister.
I 1995 kom det første gårdsmeieri i moderne tid for tapping av melk på kartong – Nordås gårdsmeieri på Toten. Det ble lagt ned 1997. I 2005 finnes flere gårdsmeierier for melk eller melkeprodukter.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.