Gårdsmeieri, meierianlegg knyttet til et gårdsbruk som produserer ost eller tapper melk på forbrukerpakninger i en industrielt liten målestokk. Melk fra den ene eller noen få gårder er råstoff. Osteprodusenter benytter særegne oppskrifter som gir produktet særpreg. Produksjonsformen er vanlig i mange land i Europa. I Norge har det vært lignende produksjon knyttet til seterdrift om sommeren, med koking av geitost, annen ost og rømme for salg til turister.

I 1995 kom det første gårdsmeieri i moderne tid for tapping av melk på kartong – Nordås gårdsmeieri på Toten. Det ble lagt ned 1997. I 2005 finnes flere gårdsmeierier for melk eller melkeprodukter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.