Førerløkke brukes blant annet for å lage en løkke for å koble seg inn på bretauet
Førerløkke brukes blant annet for å lage en løkke for å koble seg inn på bretauet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Førerløkke er en knute i løkkefamilien. Den lager en symmetrisk, effektiv, trygg og elegant løkke i bukten av en taulengde. Førerløkken er sikker og er i tillegg svært enkel å løsne.

Faktaboks

Også kjent som

alpin sommerfuglløkke

ABoK: 331

Der pålestikket er standardknuten for å slå en løkke i enden av et tau, er førerløkken standardknuten for å slå en løkke inne på bukten av tauet.

Bruksområde

Vanlig metode for å slå førerløkke
  1. Tvist bukten 360 grader.
  2. Før bukten tilbake rundt faste parter og ned i midten av knuten
  3. Stram opp mens man samser.
Vanlig metode for å slå førerløkke
Av .

Førerløkken brukes blant annet av breførere for å lage mange løkker på bretauet, som medlemmene i taulaget kobler seg inn på med karabinkrok.

Førerløkken ble først beskrevet av Wright og Magowan i en artikkel i Alpine Journal i 1928. Den er også godt egnet som løkkeknuten i en truckførerknute, og kan i tillegg brukes til å slå løkke i bukten av et fiskesnøre, og for mange andre oppgaver der en løkke på bukten er hensiktsmessig.

Styrker og svakheter

Førerløkken er svært sikker, den er elegant og symmetrisk, og knuten svekker i tillegg tauet relativt lite. Den har lite reell konkurranse når man skal lage en god løkke inne på faste part av et tau. Åttetallsløkke kan også slås for tilsvarende formål, men den svekker tauets styrke betydelig mer, og er vanskeligere å åpne. En del folk sliter med å huske hvordan førerløkken skal slås.

Hvordan slå en førerløkke

Førerløkken kan slås på to hovedmåter, dette er den vanligste:

  1. Tvist bukten 360 grader.
  2. Før bukten tilbake rundt faste parter og ned i midten av knuten.
  3. Stram opp mens du samser (se knute).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ashley, Clifford W. (1993) The Ashley Book of Knots. Faber and Faber. Først publisert i 1944, av Doubleday, Doran and Co.Inc, New York
  • Petersen, Johan J. (2015) Knuteboka – Stikk og bruk. Kagge forlag.
  • Petit, Philippe. (2013) Why Knot. Abrams Image

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg