Fytofotodermatitt
Ved fytofotodermatitt blir huden rød og det utvikler seg blemmer.
Av /DermnetNZ.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fytofotodermatitt er en hudsykdom som skyldes at huden kommer i kontakt med bestemte typer plantesafter og deretter eksponeres for sollys. Disse plantesaftene er såkalt fotoaktive, det vil si at de endrer egenskaper og kan irritere huden når de utsettes for sollys.

Etter eksponering for fotoaktive plantesafter og sollys blir cellene i overhuden skadet, og det oppstår blemmer. Det rammede området blir rødt og smertefullt. Tilstanden går over av seg selv.

Fytofotodermatitt er en form for toksisk kontaktdermatitt.

Forekomst

Utslettet forekommer i sommerhalvåret, oftere sent i sommersesongen fordi det da er mer fotoaktive stoffer i plantene. Alle som kommer i kontakt med de aktuelle plantestoffene og deretter eksponeres for sollys, utvikler denne hudreaksjonen.

Tilstanden kan sees i yrkeslivet, spesielt ved skjæring av selleri, hvis denne er infisert med soppen Sclerotina sclerotiorum.

Årsak

Heracleum laciniatum

Heracleum laciniatum, tromsøpalme. Foto fra Tromsø.

Utslettet skyldes kombinasjonen av hudkontakt med fotoaktive stoffer i planter, som oftest furokumariner, og deretter eksponering for sollys. Furokumarinene binder seg til DNA-et i overhudscellene. Når disse utsettes for langbølget ultrafiolett stråling (UVA), fører det til at cellene skades og ødelegges.

I Norge er skjermplantene den hyppigste årsaken til fytofotodermatitt. Tromsøpalmen er godt kjent for å kunne forårsake denne hudreaksjonen. Denne planten ble også kalt «tiggerpalme» fordi tiggere skal ha brukt saften fra tromsøpalmen til å fremkalle utslett på hender og føtter, i den hensikt å oppnå større medlidenhet og derved større giverglede fra pilegrimene på vei til Nidaros.

Symptomer

Hyperpigmentering
Etter fytofotodermatitt er det vanlig at det rammede området blir sterkere farget, såkalt hyperpigmentert.
Av /DermnetNZ.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Utslettet oppstår akutt og fremstår som rødhet, hevelse og blemmer, typisk med uregelmessige og bisarre tegninger. Utslettet er begrenset til hudområder som har vært eksponert for sol. Reaksjonen starter omtrent ett døgn etter soleksponering og har sin topp etter rundt 72 timer (tre døgn). Utslettet er ledsaget av smerter, men klør ikke.

Etter at den akutte reaksjonen er gått tilbake, etterlater utslettet ofte hyperpigmenterte tegninger. Disse kan være synlige lenge, ofte i mange måneder eller i noen tilfeller i år.

Behandling

Dette er en toksisk reaksjon, ikke en immunologisk reaksjon. Derfor vil ikke kortisonkremer ha noen effekt på dette utslettet. Sårflater etter blemmer kan behandles med bakteriedrepende kremer. Reaksjonen går spontant tilbake etter noen dager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg