Fytoaleksiner, lavmolekylære, fenol-lignende stoffer som har antimikrobiell virkning. De er en del av plantenes biokjemiske forsvarssystem, som produseres lokalt som respons på en infeksjon av sykdomsfremkallende mikroorganismer, eller stressfaktorer som kulde og andre ugunstige miljøforhold. De forekommer bare i levende plantevev.

Mange ulike fytoaleksiner er beskrevet, og de fleste planter produserer flere typer. De har gjerne navn etter hvilken plante de først ble isolert fra, f.eks. pisatin fra ert, og phaseolin fra bønne. Fytoaleksinene ødelegger mikroorganismenes cellemembran slik at disse raskt dør. Men patogenene kan på sin side ha enzymer som detoksifiserer eller inaktiverer fytoaleksinene, slik at en infeksjon likevel kan finne sted.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.