futurisme (arkitektur)

Artikkelstart

Futurisme er en kunstretning som oppsto i Italia på begynnelsen av 1900-tallet. Retningen ble proklamert i den franske avisen Le Figaro i 1909 med et manifest av Filippo Tommaso Marinetti, som også oppfant navnet. Futurismen la vekt på bevegelse og revolusjon og gjorde seg gjeldende innen både litteratur, maleri, musikk, skulptur, teater og til en viss grad også arkitektur.

Futurismen innen arkitekturen er først og fremst knyttet til arkitekten Antonio Sant'Elia. På en utstilling i Milano i 1914 presenterte han sitt prosjekt for en fremtidsby, Città Nuova, med en serie dristige prosjekttegninger og et noe diffust manifest i utstillingens katalog. I omarbeidet form ble artikkelen innlemmet i Marinettis futuristiske manifest. Som retning fikk futurismen ingen innflytelse, men en del av de ideene futurismen bygde på, kan gjenfinnes i senere italiensk fascistisk arkitektur og i den russiske konstruktivismen. Noe av futurismens arkitekturoppfatning kan finnes igjen hos Archigram i 1960-årene og hos Renzo Pianos & Richard Rogers' Centre George Pompidou i Paris fra 1977.

En omfattende oversikt over futurismen i alle dens ytringsformer er gitt i den store utstillingskatalogen som ble utgitt i anledning av futurismeutstillingen i 1986 i Palazzo Grassi i Venezia (Pontus Hulten [red.]: Futurismo, Milano 1986).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg