furieflaggermus

Furieflaggermus er en familie i ordenen flaggermus. Det er to arter i hver sin slekt, begge lever i Sør-Amerika. Furier var hevngudinner innen romersk mytologi.

Faktaboks

Også kjent som
familien Furipteridae

Karakteristisk for de to artene er en høy skalle og brede, traktforma ører. Snuten er kort og flat ytterst. Tommelen er svært liten og knapt funksjonell. Føtter og hale er temmelig lange, halen er helt omslutta av halehuden. Begge artene er små og spinkle. Furieflaggermus lever av insekter.

Artene

Furipterus horrens har kroppslengde rundt 40 mm, halelengde rundt 30 mm og vekt rundt 3–5 gram. Pelsfargen varierer i grått, fra brungrå til blågrå. Pelsen er tykk og vokser helt fram til snutespissen. Den kan bo både i bergsprekker og hule trær. Den flyr langsomt og flagrende (møllignende). Furipterus horrens er utbredt over en større del av det nordlige Sør-Amerika, fra Brasil til Costa Rica.

Amorphochilus schnablii har kroppslengde 38–58 mm, halelengde rundt 30 mm og veier 4-5 gram. Skallen er svært høy og på snuten finnes det ulike hudfolder. Ørene er veldig brede, runde og traktforma. Amorphochilus schnablii lever, som en av få arter, i tørre områder vest for Andesfjellene, i Ecuador, Peru og det nordlige Chile. Arten er sjelden og trua av utryddelse, og klassifisert som sårbar av Den internasjonale naturvernunionen(IUCN).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.
  • Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg