Fuglekongen, Regulus regulus, er Europas minste fugl. Navnet har den fått på grunn av den gule kronen.

Fuglekonge av Vitalii Khustochka. CC BY NC 2.0

Fuglekongefamilien er en familie (Regulidae) i ordenen spurvefugler. Fuglekongene har inntil nylig vært plassert i sangerfamilien, men basert på moderne genteknologi er fuglekongene skilt ut som egen familie. Alle familiens seks arter tilhører slekten Regulus.

Fuglekongene finnes i Europa, Nord-Amerika og i den orientalske region. Artene er tilpasset et levevis i barskog, men finnes også i blandingsskoger med løvtrær, og det sylspisse nebbet er et ypperlig redskap til fangst av smådyr, i hovedsak insekter og edderkopper.

Fuglekongene er blant verdens minste fugler; 8-11 cm lange og vekt på 5–8 gram. Alle har grågrønn fjærdrakt med lyse vingefelt, mens hodetegninger varierer mellom artene.

Som en konsekvens av svært høyt stoffskifte, er de på stadig jakt etter mat, også mens de synger og hevder territorium og under reirbygging.

Ingen av artene er truet.

I Europa finnes fuglekonge, R. regulus, rødtoppfuglekonge R. ignicapilla og kanarifuglekonge, R. teneriffae.

I Nord-Amerika finnes to arter; den relativt store rubinfuglekongen R. calendula (10-11 cm, 5-8 gram) som er litt forskjellig fra de øvrige ved å mangle svart og hvit stripe på hodet, og ildkronefuglekonge, R. satrapa.

På Taiwan finnes prydfuglekonge, R. goodfellowi, som er den mest fargerike av artene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.