fryseskip

Et lite og moderne fryseskip. Siuana Arctica er designet av det norske selskapet Havyard Design & Solutions og bygget i Spania for rederiet Royal Arctic Line. Det er spesialkonstruert for å frakte varer til og fra grønlandske havner.

Artikkelstart

Fryseskip er et skip hvor lasterommet er isolert og forsynt med kjøle- eller frysemaskineri. Betegnelsene frysebåt, kjøleskip eller fruktskip blir også brukt. Hovedlaster for fryseskip er matvarer som kjøtt og fisk som fraktes ved en temperatur på rundt −20 ° Celcius, mens kjøleskipene går mest med bananer og annen frukt som fraktes ved temperaturer over 0 ° Celcius. Fra midten av 1920-årene og til 1970-tallet fikk flere linjeskip installert ett eller flere kjøle- og fryserom for å kunne ta kjølt eller fryst last.

Isolerte frysecontainere med eget frysemaskineri, såkalte reefer containers, kom i bruk på slutten av 1960-tallet. Disse blir fraktet med containerskip eller andre typer godsskip og har gradvis overtatt mye av lasten som tidligere ble fraktet i fryse- og kjøleskip. Containerne blir koblet til strømforsyningen ombord i skipet under sjøreisen, og på destinasjonen kan de løftes direkte på lastebiler og transporteres til kunden uten omlasting og under stabile temperaturforhold. Bruken av frysecontainere har gjort at det er bygd svært få fryseskip etter år 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg