Frynsesopp er en soppslekt i rekken stilksporesopper. Det finnes tre arter frynsesopp i Norge. Ingen av artene er spiselige.

Alle artene er jordboende og danner sopprot (mykorrhiza) med forskjellige trær. 

Fruktlegemene er tynnkjøttede, brune, grenete eller uregelmessig frynsete. De har karakteristiske brune, piggete runde sporer.

Ingen av artene er spiselige

Den vanligste arten, har samme navn som slekten: frynsesopp (Telephora terrestris). Den finnes over hele landet, og kan ofte opptre i store mengder på bakken omkring stubber på hogstflater, det vil si når vertstrærne er drept. Til tross for at den danner sopprot, kan soppen skade helt unge planter av gran eller furu.

Traktfrynsesopp (Thelephora caryophyllea) er ganske vanlig på sandgrunn over hele landet og ofte høyt til fjells langs elver og annen åpen mark.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.