Frostrøyk
Frostrøyk og ferge i solnedgang, Moss, Norge.
Frostrøyk
Av /Shutterstock.

Frostrøyk er en form for tåke som dannes når kald luft strømmer over en varmere vannflate.

Den kalde luften tar opp fuktighet fra vannet og blir mettet og så kondensert. Det kan vi se som skydannelse i form av røyk som virvles opp. Frostrøyk når sjelden særlig høyt, men typisk opptil 10-20 meter over vannflaten.

Andre former for frostrøyk er sjørøyk og frosttåke.

Dannelse og utbredelse

For at frostrøyk skal kunne oppstå må temperaturforskjellen mellom luft og vann være minst 10 grader, men i de fleste tilfeller er temperaturforskjellen 15 grader eller mer.

For eksempel kan vi tenke oss en situasjon der det er 10 minusgrader over land, og at vanntemperaturen holder 5 plussgrader. Da blir det 15 grader forskjell, og frostrøyk vil kunne dannes.

Det skal ikke alltid så mye vind til for at kald luft skal strømme ut over vann, av og til går dette av seg selv når tyngdekraften får virke. Det skjer for eksempel når kald (og tung) luft fra fjellet strømmer som en foss nedover fjellsiden, og videre ut daler og fjorder.

Norske forhold

Frostrøyk er et vanlig fenomen over elver og innsjøer om høsten og tidlig på vinteren, mens vannet ennå er relativt varmt – og ikke har frosset igjen. Rent vann fryser når temperaturen bikker null grader, mens saltvann fryser først ved -2°C.

Frostrøyk (eller sjørøyk) er også vanlig i norske fjorder og langs kysten om vinteren, når kald luft fra land driver til havs. Dette kan typisk skje når vinden blåser fra sørlig og østlig retning (fralandsvind), og når det er flere minusgrader over land.

Inversjon og frosttåke

Med kald og tung luft nær vannoverflaten og varmere luft over (inversjon) kan frostrøyken bli så tett at det blir frosttåke. Når tåka ligger i et lavt område eller i en grop, skal det mer til for at tåka forsvinner. Slike situasjoner, som kan vare i dagevis, forekommer ofte i indre Oslofjord og over deler av Mjøsa. Da må det vind, snø eller varmere luftmasser til for å løse opp tåka.

Sjørøyk i Arktis

Under spesielle forhold kan sjørøyk bli mer omfattende. Når svært kald luft fra isdekte områder i Arktis eller Antarktis blåser ut over åpent hav, med en temperaturforskjell på 20-30°C mellom luft og havoverflate, kan tåka bli tjukk og dekke store områder.

Beslektede fenomener

Frostrøyk

Den varme pusten fra en hjort danner frostrøyk i den kaldere lufta.

Frostrøyk
Av /Shutterstock.

Beslektede fenomener er alvedans over vann og tjern i kjølige netter, og tåkeflak etter regnskur på varm asfalt. Men dette blir på mindre skala enn frostrøyk, og typisk innenfor en meter over flaten.

Varm og fuktig pust fra mennesker og dyr når det er kaldt ute kan også gi en slags frostrøyk, i veldig liten skala.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg