Frostrøyk på sjøen ved barentshavskysten av Kolahalvøya, Russland. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

frostrøyk

Frostrøyk og ferge i solnedgang, Moss, Norge.
Frostrøyk
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Frostrøyk er en form for tåke som dannes når kald luft kommer i kontakt med vesentlig varmere vann. Andre ord for frostrøyk er sjørøyk, frosttåke og damptåke.

Dannelse og utbredelse

Den varme pusten fra en hjort danner frostrøyk i den kaldere lufta.

Frostrøyk
Av /Shutterstock.

I typiske tilfeller er temperaturforskjellen mellom luft og vann ca. 15 °C eller mer. Luften tar opp varme og fuktighet ved kontakt med vannflaten, virvles til værs og blandes med kaldere luft slik at dampen kondenseres. Frostrøyk er typisk nær land og isdekkede havområder, men har i kraftige kaldluftfremstøt også vært observert langt til havs. Frostrøyk er alminnelig over de store fjordene og innsjøeneØstlandet; det forekommer også tidvis over fjordene i Nord-Norge, spesielt Varangerfjorden.

En variant opptrer over fjorder og innsjøer i rolig, klart vær sammen med en lavtliggende inversjon som hindrer vertikal utveksling av luft. Varmetapet skyldes i dette tilfelle utstråling, og temperaturforskjellen mellom vann og luft behøver da ikke å være så stor. Svake luftstrømninger som skyldes temperaturforskjell mellom det åpne vann og det kaldere land gjør at denne type frostrøyk brer seg innover nærliggende områder. Slike situasjoner, som kan vare i dagevis, forekommer ofte omkring Indre Oslofjord og den sørlige del av Mjøsa.

Beslektede fenomener

Beslektede fenomener er alvedans over vann og tjern i kjølige netter, og tåkeflak etter regn på varm asfalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg