frontskyer

Artikkelstart

Frontskyer er skyersom oppstår i forbindelse med fronter.

Beskrivelse

Frontene er i bevegelse fra venstre mot høyre. Varmfronten fortrenger kaldluften, mens kaldfronten fortrenger den varme luften.

Dannelsen av skyer er avhengig av forholdene både i varm- og kaldlufta, og utviklingen på polarfronten. Fronter kan ha ulike egenskaper, noe som gjør at det dannes forskjellige typer skyer. Et idealisert bilde av et frontsystem kan sees i illustrasjonen til høyre.

Fordi varmfrontens skråning er relativ svak (ca 1:200), får vi en langsom hevning av varmluften over kaldluften. Dette gir stratiformede skyer av typen cirrus, cirrostratus, altostratus og nimbostratus.

Aktive og raske kaldfronter er «bratte» (ca 1:100), og den varme luften blir hurtig presset oppover. Hvis luften i utgangspunktet er fuktig og instabil, får vi dannet store cumulus og cumulonimbus. Vi kan få sterke byger, kanskje med torden. Hvis kaldfrontens skråning er relativ svak, vil vi få skyer som er tilnærmet lik varmfrontens skyer.

Dette er i hovedtrekk de skyene en kan forvente å finne i forbindelse med fronter. Mange andre typer kan imidlertid forekomme, en er avhengig av forholdene både i varm- og kaldlufta og utviklingen på polarfronten.

Dybdestoff

Skykoder for frontskyer:

  • Høye skyer: Ch=4, Ch=5, Ch=6, Ch=7 og Ch=8.
  • Midlere skyer: Cm=1, Cm=2, Cm=5, Cm=7 (noen typer).
  • Lave skyer: Cl=7 er følgeskyer til nedbørskylag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg