Frontskyer er skyer som oppstår i forbindelse med fronter.

Frontene er i bevegelse fra venstre mot høyre. Varmfronten fortrenger kaldluften, mens  kaldfronten  fortrenger den varme luften.

Dannelsen av skyer er avhengig av forholdene både i varm- og kaldlufta, og utviklingen på polarfronten. Fronter kan ha ulike egenskaper, noe som gjør at det dannes forskjellige typer skyer. Et idealisert bilde av et frontsystem kan sees i illustrasjonen til høyre.

Fordi varmfrontens skråning er relativ svak (ca 1:200), får vi en langsom hevning av varmluften over kaldluften. Dette gir stratiformede skyer av typen cirruscirrostratusaltostratus og nimbostratus.

Aktive og raske kaldfronter er «bratte» (ca 1:100), og den varme luften blir hurtig presset oppover. Hvis luften i utgangspunktet er fuktig og instabil, får vi dannet store cumulus og cumulonimbus. Vi kan få sterke byger, kanskje med torden. Hvis kaldfrontens skråning er relativ svak, vil vi få skyer som er tilnærmet lik varmfrontens skyer.

Dette er i hovedtrekk de skyene en kan forvente å finne i forbindelse med fronter. Mange andre typer kan imidlertid forekomme, en er avhengig av forholdene både i varm- og kaldlufta og utviklingen på polarfronten.

Skykoder for frontskyer:

  • Høye skyer: Ch=4, Ch=5, Ch=6, Ch=7 og Ch=8.
  • Midlere skyer: Cm=1, Cm=2, Cm=5, Cm=7 (noen typer).
  • Lave skyer: Cl=7 er følgeskyer til nedbørskylag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.