En frontflate er grenseflaten mellom to ulike luftmasser.

Denne grenseflaten er skrå i forhold til havoverflaten og spiller en avgjørende rolle i å forme værforholdene i atmosfæren. Frontflater oppstår når kald luft møter varm luft, og de har karakteristiske egenskaper som varierer avhengig av hvilken type front som dannes.

Typer frontflater

Kaldfront

Når en kald luftmasse fortrenger en varm luftmasse, dannes det en kaldfront. Frontflaten i en kaldfront er brattest i et lag som ligger noen hundre meter over bakken, ofte med en helningsvinkel på omtrent 1:100. Videre oppover i atmosfæren flater denne frontflaten gradvis ut til omtrent 1:300. Kaldfronten er kjent for å bringe raskt stigende luft, tordenbyger og skiftende værforhold.

Varmfront

Når en varm luftmasse glir oppover og erstatter en kaldere luftmasse, dannes en varmfront. Frontflaten i en varmfront har en jevnere helning, vanligvis med en helningsvinkel mellom 1:200 og 1:300. Dette betyr at for hver kilometer i vertikal retning strekker frontflaten seg omtrent 200 til 300 kilometer i horisontal retning. Varmfronten er ofte assosiert med langvarig nedbør og skyet vær.

Effekter og værvarsling

Frontflater er av stor betydning for meteorologer, da de spiller en nøkkelrolle i å forutsi værforhold og fenomener som stormer, tornadoer og intens nedbør. Overvåking og forståelse av frontflater er avgjørende for å gi nøyaktige værvarsler og bidra til samfunnets sikkerhet og forberedelse for værhendelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg