Frivillig retur er når en utlending returnerer til sitt hjemland uten bruk av tvangsmidler fra norske myndigheters side. Alternativet til frivillig retur er tvangsreturnering av utlendingen.

Utlendinger som ikke har tillatelse til å være her får muligheten til å returnere til sitt hjemland frivillig. Dette gjelder utlendinger som ikke har lovlig opphold i Norge enten fordi de har kommet hit ulovlig, har fått avslag på søknad om opphold eller beskyttelse, er utvist eller har fått tilbakekalt tidligere oppholdstillatelse, plikter å returnere til hjemlandet sitt frivillig. I vedtaket settes det en frist for utlendingen til å reise hjem frivillig. Dersom han eller hun ikke overholder denne fristen, kan vedkommende tvangsreturneres i regi av Politiets utlendingsenhet (PU).

Frivillig retur er både ordinær retur der utlendingen på egen hånd organiserer og bekoster returreisen til hjemlandet sitt når de ikke har rett til opphold i Norge, og de tilfellene der utlendingen søker om bistand. Den siste gruppen betegnes som assistert retur og er et returprogram for personer som får avslag på søknad om opphold i Norge.

Personer som er i Norge etter å ha fått avslag på søknader om opphold, kan få økonomisk og praktisk bistand fra Utlendingsdirektoratet (UDI) for å gjennomføre frivillig assistert retur til hjemlandet. Den økonomiske støtten kan dekke både utgifter til reise og til dekning av livsopphold i den første tiden etter hjemreisen.

I regi av International Organization for Migration (IOM) er det etablert et program for frivillig retur. Målet med programmet er å hjelpe utlendinger som ønsker å returnere frivillig fra Norge til sine hjemland. Programmet tilbyr en velorganisert og verdig returmulighet. Assistansen består av hjelp til å skaffe reisedokumenter, transport til hjemlandet og noe oppfølging i hjemlandet ved behov.

Det er ingen kostnader for utlendingene selv dersom de takker ja til tilbudet om frivillig retur gjennom programmet. Forutsetningen for å få gjennomført retur er imidlertid at hjemlandet aksepterer å ta imot utlendingen, noe som må avklares på forhånd.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg