frivillig retur

Artikkelstart

Frivillig retur er utgangspunktet for utlendinger som ikke lenger har tillatelse til å oppholde seg i Norge. Utlendinger som ikke har lovlig opphold i Norge enten fordi de har kommet hit ulovlig, har fått avslag på søknad om opphold eller beskyttelse, er utvist eller har fått tilbakekalt tidligere oppholdstillatelse, plikter å returnere til hjemlandet sitt frivillig. I vedtaket settes det en frist for utlendingen til å reise hjem frivillig. Dersom han eller hun ikke overholder denne fristen, kan vedkommende tvangsreturneres i regi av Politiets utlendingsenhet (PU).

Frivillig retur er både ordinær retur der utlendingen på egen hånd organiserer og bekoster returreisen til hjemlandet sitt når de ikke har rett til opphold i Norge, og de tilfellene der utlendingen søker om bistand. Den siste gruppen betegnes som assistert retur og er et returprogram for personer som får avslag på søknad om opphold i Norge.

Personer som er i Norge etter å ha fått avslag på søknader om opphold, kan få økonomisk og praktisk bistand fra Utlendingsdirektoratet (UDI) for å gjennomføre frivillig assistert retur til hjemlandet. Den økonomiske støtten kan dekke både utgifter til reise og til dekning av livsopphold i den første tiden etter hjemreisen.

I regi av International Organization for Migration (IOM) er det etablert et program for frivillig retur. Målet med programmet er å hjelpe utlendinger som ønsker å returnere frivillig fra Norge til sine hjemland. Programmet tilbyr en velorganisert og verdig returmulighet. Assistansen består av hjelp til å skaffe reisedokumenter, transport til hjemlandet og noe oppfølging i hjemlandet ved behov.

Det er ingen kostnader for utlendingene selv dersom de takker ja til tilbudet om frivillig retur gjennom programmet. Forutsetningen for å få gjennomført retur er imidlertid at hjemlandet aksepterer å ta imot utlendingen, noe som må avklares på forhånd.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg