frisisk hest

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Frieseren er en av Europas eldste raser, og stammer fra Friesland nord i Nederland. Frieseren stammer fra tunge kaldblodshester som overlevde istiden, og det fantes tunge tamhester i friesland allerede for 3000 år siden.

Faktaboks

Uttale
frˈisisk hest
Også kjent som
frieser
frieserhest

Frieseren var en sterk arbeidshest, som på 1600-tallet også ble svært etterspurt som ridehest med kapasitet til å bære mye vekt. På 1800-tallet ble frieseren imidlertid blandet med andre raser for å få hesten mer egnet for travsport, noe som resulterte i at det i 1913 bare var tre hingster igjen av den tidligere så populære rasen. Heldigvis oppdaget man faren i tide, og ved import av Oldenburgere klarte man å høyne kvaliteten og antallet hester igjen. Rasen hadde en ny nedgangsperiode på 1960-tallet da jordbruksmaskiner og biler gjorde sitt inntog. Men folk visste å verdsette frieseren som fritidshest, og den ble igjen reddet av et målrettet avlsarbeid.

I dag regnes frieseren som en varmblodshest, og den er i stor vekst. Man inndeler frieseren i tre typer, delt inn i forhold til dens prestasjonsegenskaper:

1. Stor og tung.Dette er den tyngste og største typen, med kraftige lemmer og stor muskelmasse. Egnet til å trekke vogner som krever stor trekkapasitet. Denne ses sjeldent i dag.

2. MellomstorDette er en velproporsjonert frieser av mellomstor type. Typisk er den yppige hårprakten, de store øynene, det relativt lite hodet, brede brystet og en høyreist, flott nakke. Denne typen utgjør rasens ideal i dag, og er en ideell ride- og kjørehest.

3. Langbent og lettTil konkurranser hvor det i hurtige gangarter krever stor utholdenhet, er den lette og langbente frieseren bedre egnet enn den mellomstore typen. Med god foring og intensiv trening kan dens kondisjon bli så god at den kan hevde seg i elitesport.

Frieseren er en sterk hest med et rolig og tillitsfullt lynne. Den er intelligent og nervesterk, og har gode bevegelser i alle gangarter, hvorav traven utmerker seg spesielt. Karakteristisk for rasen er den høye kneaksjonen i trav. Frieseren skal være helt sort, uten avtegn. Avtegn som en liten stjerne i panna, er imidlertid tillatt på hopper. Høyden varierer mellom 150 og 170 cm.

Friserhesten er en allsidig brukshest, som i dag hovedsakelig brukes til dressur, kjøring, ridning, maraton og show/sirkus

I 1879 ble F.P.S. (Het Friesch Paarden Stamboek) dannet i Nederland , og et møysommelig og langvarig avlsarbeid startet for å bevare hesterasen. De hadde i 2007 ca. 12 000 medlemmer både i og utenfor Nederland. og totalt 40 000 frieserhester var på dette tidspunkt registrert i F.P.S.

I Norge har vi Norsk Frieser Forbund (NFF): http://www.norskfrieserforbund.com/

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg