fri akse

Fri akse. De tre frie aksene for en rettvinklet kloss. Om 1–1 og 3–3 er rotasjonen stabil, men ikke om 2–2. Man kan prøve bevegelsene ved å kaste klossen (en fyrstikkeske) med rotasjon i luften.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Fri akse er en hovedtreghetsakse som går gjennom et legemes tyngdepunkt. Når et fast legeme roterer om en fast akse, vil aksen vanligvist bli utsatt for påkjenninger. Men det er alltid mulig å finne minst tre akser gjennom legemets tyngdepunkt som legemet kan rotere rundt uten at det blir påkjenninger på aksen. Hvis det bare er tre frie akser vil de stå vinkelrett på hverandre.

Rotasjonen er stabil om den frie aksen med det største treghetsmomentet og om den med det minste treghetsmoment. Hvis legemet har en symmetriakse er den også en fri akse. I tillegg vil da enhver akse som går gjennom tyngdepunktet, og som står vinkelrett på symmetriaksen, være en fri akse. I en homogen kule, en kube eller et hvilket som helst homogent legeme med såkalt regulær symmetri er enhver akse gjennom tyngdepunktet en fri akse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg