Fremmedlegeme i luftveiene
Fremmedlegeme som blokkerer luftveien, algoritme. Klikk på bildet for større versjon.
Av .

Fremmedlegeme i medisinsk sammenheng er et kroppsfremmed materiale som har kommet inn i kroppen, som oftest ved et uhell.

Faktaboks

Også kjent som

corpus alienum

Et fremmedlegeme kan fungere som et mekanisk hinder som hindrer viktige kroppsfunksjoner. Et fremmedlegeme i luftveiene kan forårsake en livstruende situasjon i løpet av få minutter og beskrives derfor først. Ring 113 ved mistanke om alvorlig fremmedlegeme i luftveiene.

Kroppens vev vil alltid reagere på et fremmedlegeme med en lokal betennelsesreaksjon. Bakterier som følger med, kan gi opphav til en lokal infeksjon og i verste fall blodforgiftning.

Fremmedlegeme i luftveiene

Heimlich manøver / bukstøt
Ved mistanke om fremmedlegeme i luftveien og alvorlige pustevansker bør Heimlich's manøver gjennomføres fem ganger hos voksne og barn over ett år. Fem ryggslag og fem bukstøt utføres vekselvis til fremmedlegemet kommer opp. Ved livløshet start HLR
Heimlich manøver / bukstøt
Av /Copyright Lærdal Medical AS..
Ryggslag ved mistenkt fremmedlegeme i luftveiene
Ved mistanke om fremmedlegeme i luftveiene, gi fem kraftige støt mellom ryggbladene samtidig som du holder den andre hånden på brystbenet hos voksne og barn over ett år. Fem ryggslag og fem bukstøt utføres vekselvis til fremmedlegemet kommer opp. Ved livløshet start HLR.
Ryggslag ved mistenkt fremmedlegeme i luftveiene
Av /Copyright Lærdal Medical AS. .

Fremmedlegemer som kommer ned i luftrørene (for eksempel leker, mynter, gebissdeler), kan hindre eller stanse passasje av luft til lungene (se frie luftveier og kvelning). En slik situasjon vil kreve umiddelbar handling fra omgivelsene. Ring alltid 113 ved mistanke om alvorlig fremmedlegme i luftveiene, både for å få tilkalt hjelp og for å få veiledning underveis.

alvorlig obstruksjon av luftveien grunnet fremmedlegeme hos voksne og barn > 1 år

Man bør først oppfordre til at pasienten hoster det vedkommende får til. Hvis pasienten ikke selv klarer å hoste opp fremmedlegemet, er den eneste muligheten til å få løs fremmedlegemet uten spesialinstrumenter at det skapes et overtrykk i lungene. På den måten kan lufttrykket nedenfra løsne fremmedlegemet slik at det forskyves opp i svelg eller munn.

Den enkleste og raskeste måten å oppnå dette på er fem relativt harde slag med åpen håndflate mellom skulderbladene mens man holder den andre hånden for brystbeinet. Dette skaper et overtrykk i brystet som forplanter seg oppover i luftveiene og kan bidra til at fremmedlegemet forskyver seg. Hvis dette ikke har effekt, forsøkes fem bukstøt (Heimlichs manøver). Førstehjelperen bør fortsette slik med å bytte mellom ryggstøt og bukstøt til fremmedlegemet kommer opp eller til det kommer profesjonell hjelp.

Alvorlig obstruksjon av luftveien grunnet fremmedlegeme hos barn < 1 år

Er det snakk om et barn under ett år, bør man legge barnet på kneet og slå hardt fem ganger mellom skulderbladene (se plakat). Om dette ikke mobiliserer fremmedlegemet, bør man snu barnet på ryggen og presse hardt fem ganger på brystbeinet (se plakat).

Alvorlig obstruksjon av luftveien og livløshet

Hvis den voksne eller barnet blir livløst, startes hjerte-lungeredning (HLR) på vanlig måte. For å tilstrebe best mulig oksygeninnhold i blodet, bør gjenopplivingen om mulig starte med fem innblåsninger før man fortsetter med standard HLR. Selv om pasienten ikke klarer å trekke luft forbi fremmedlegemet, eller det ikke lar seg mobilisere med ovennevnte manøvre, kan det allikevel være slik at man klarer å blåse luft forbi og ned i lungene. Under HLR bør man sjekke luftveiene regelmessig for fremmedlegemet før innblåsning, da brystkompresjonene kan ha laget et tilstrekkelig trykk i lungene til at fremmedlegemet har beveget seg.

Gjeldende norske retningslinjer for håndtering av fremmedlegeme i luftveiene forvaltes av Norsk Resuscitasjonsråd (NRR), som er Den Norske Legeforening sitt fagråd i spørsmål om gjenoppliving av barn og voksne.

Fremmedlegeme andre steder i kroppen

Skader forårsaket av fremmedlegemer kan skyldes:

  1. Mekaniske komplikasjoner av trykk på omgivende strukturer og/eller passasjehinder.
  2. Betennelse eller trombose ved at kroppens immunsystem eller koagulasjonssystem (se koagulasjon) reagerer på fremmedlegemet.
  3. At fremmedlegemet fungerer som utgangspunkt for infeksjoner (se også infeksjonssykdom).

Mekaniske komplikasjoner

Fremmedlegemer som svelges, kan sette seg fast og hindre passasje gjennom spiserør, magesekk eller tarmsystem.

Skarpe fremmedlegemer kan lage hull i (perforere) de organene de sitter fast i.

Legemer som dyttes inn i nesen eller øret, kan svelle opp og gi økende smerter. Hvis fremmedlegemene blir sittende, kan de imidlertid forårsake kroniske betennelser.

LOKAL Betennelse

Betennelsesreaksjonen som oppstår rundt fremmedlegemer, initieres av at immunsystemet ikke gjenkjenner legemet som en naturlig del av kroppen. I tillegg kan bakterier og partikler som følger med, bidra til å øke betennelsesreaksjonen.

Betennelsesreaksjonen kan være hensiktsmessig da den bløter opp vevet slik at legemet lettere løsner og kan fjernes eller utskilles. Hvis legemet sitter i en trang kanal (luftrør, øregang), vil imidlertid hevelsen som følger med betennelsen kunne gjøre det vanskeligere å fjerne det. Hvis legemet ikke fjernes, kan langvarig betennelsesreaksjon gi skadelig arrdannelse (se fibrose) eller vevsknuter (se granulom).

FremmedlegemeR som senter for infeksjoner

Det oppstår også lett infeksjoner rundt et fremmedlegeme. Det er ofte vanskelig å behandle slike infeksjoner med antibiotika før legemet er fjernet.

Medisinsk implanterte gjenstander, som for eksempel pacemakere og kunstige kar- og leddproteser, er også fremmedlegemer. De fremstilles av vevsvennlige stoffer og metallegeringer, er sterile når de settes inn og gir sjelden opphav til betennelsesreaksjoner. Imidlertid kan de bli et utgangspunkt for infeksjon ved at bakterier som kommer med blodstrømmen fester seg og skaper infeksjon. Dren, kanyler og katetre som legges inn i vev, hulrom eller blodkar som ledd i medisinsk behandling er også fremmedlegemer.

Behandling

For fjerning av fremmedlegemer i luftveiene, se teksten over.

Fremmedlegemer som har trengt inn gjennom hudoverflaten (fliser, nåler og lignende), kan oftest fjernes ved hjelp av en skarp nål og pinsett. Dyptsittende eller fastsittende legemer må noen ganger fjernes med et kirurgisk inngrep.

Med fremmedlegemer følger også urene partikler og bakterier inn i kroppen, som gir økt infeksjonsrisiko. Man bør derfor være observant på utvikling av infeksjon både før og etter at fremmedlegemet er fjernet (utvikling av rødhet/varme rundt sår, tiltakende smerter og/eller sykdomsfølelse).

Grunnet generell fare for at såret kan kontamineres med bakterien Clostridium botulinum, som kan gi livsfarlig botulisme, skal man være svært liberal med å ta stivkrampesprøyte, spesielt om det er lenge siden sist.

Vurdering av hvordan et fastsittende fremmedlegeme best kan fjernes, eventuelt behov for antibiotika og/eller stivkrampesprøyte er en medisinsk vurdering som bør tas av en lege.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg