Fox terrier er en britisk hihundrase. Opprinnelig var det to forskjellige raser, ruhåret og glatthåret fox terrier, der den ruhårede ansees som den eldste av de to rasene. Den ble opprinnelig brukt til revejakt (fox = rev). Den skulle drive ut rev som var gått i hi under jakten.

Ruhåret fox terrier nedstammer fra en terrier beskrevet allerede i 1611. Den holdt seg noenlunde konstant opp til annen halvdel av 1800-tallet. Den ble meget populær, og var en stund etter den annen verdenskrig englands mest populære hunderase. Glatthåret fox terrier stammer fra noen få jakthund-kenneler i Sør- og Midt-England.

Den er kvadratisk, spenstig, og vital. Standard mankehøyde er  inntil 39 cm. Den har langt hode, flat skalle, langt, kraftig snuteparti og små, mørke, dyptliggende øyne. Den har små, V-formede ører som er brettet fremover med bretten godt over skalletaket. Kroppen er kompakt med kort rygg og høyt ansatt hale som bæres rett opp. Glatthåret fox terrier har kort, tett, tilliggende pels, mens den ruhårede har stri, svakt kruset pels som må trimmes. Begge er hvite, eventuelt med rødbrune og/eller svarte tegninger. Røde eller skifergrå tegninger er uønsket.

Norsk Kennel klub

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.