Fourdriniermaskin er en papirmaskin der papiret formes på en horisontal, plan del av en endeløs wire (en slags silduk), etterfulgt av to til tre presser og dampopphetede tørkesylindere som papirbanen passerer, slik at banens over- og underside avvekslende kommer i kontakt med sylinderflaten. Dette i motsetning til prosessen i en yankeemaskin.

Faktaboks

Uttale
fourdriniˈer-maskin
Etymologi

navn etter brødrene Fourdrinier

Historie

Franskmannen Louis Robert kom med ideen til den endeløse planwiren i 1799, mens brødrene Henry og Sealy Fourdrinier ervervet patentrettighetene og brakte disse til Storbritannia, der maskinfirmaet Donkin i 1804 ble interessert i prosjektet. Fremdeles var man bare i stand til å lage en våt papirbane som måtte skjæres opp og lufttørkes på samme måte som man hadde gjort i 800 år med det håndlagede papiret. Først da Samuel Crompton i 1819 tok patent på den første dampoppvarmede sylinder, ble det mulig å gjøre papiret ferdig på en papirmaskin av den type som nå kalles fourdriniermaskin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg