Fototypi av Wilhelm Otto Peters verk "Riksretten" (1883)
Denne reproduksjonen av Wilhelm Otto Peters originaltegning med tittel «Riksretten» (1883) er utført som fototypi. Originalen til Peters var en tusjtegning på papir. Tegningen ble av utgiveren Q. Angerer & Grøn (1883) overført ved fototypiteknikk til en trykkform og deretter trykket opp i flere kopier.

Fototypi er en eldre fotomekanisk metode for å reprodusere originalbilder (strektegninger, malerier eller fotografier) til papir. Teknikken var mye i bruk på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, for illustrasjoner i tidsskrift, postkort, plansjer og andre trykksaker.

Faktaboks

Uttale
fototypˈi
Etymologi
av foto- og greskavtrykk

Metoden er å fotografere det bildet som skal reproduseres gjennom et en glassplate (et raster – rutenett) som er gravert med et nettverk av tynne streker. Fotografiet blir dermed oppløst i mange punkter, som en finmasket tegning. Deretter kopieres negativen (ved etsning) til kobber- eller sinkplater. Slik lages en klisjé (et trykkformelement) som kan brukes til å trykke motivet gjentatte ganger på papir.

Fototypi kalles også streketsning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg