fotball i USA

Artikkelstart

Fotball er en av de mest populære idrettene i USA, og landet har over 4 millioner registrerte fotballspillere. Det er nest mest i hele verden, kun slått av Tyskland.

Sporten har vokst jevnt i USA siden 1960-tallet, og interessen økte etter at landet arrangerte både VM i fotball for menn i 1994, og VM i fotball for kvinner i 1999.

USAs kvinnelandslag har de siste tiårene vært kanskje verdens beste landslag, og de har vunnet VM fire ganger, mer enn noen andre. Herrelandslagets beste VM-prestasjoner er en plass i semifinalen i 1930 og kvartfinalen i 2002.

Landslag

Herrefotball

Lokale varianter av fotball dukket opp på slutten av 1850-tallet i New Orleans, og i Boston på 1860-tallet. Men de var ikke helt lik den fotballen vi kjenner i dag.

I 1885 møttes USA og Canada i en uoffisiell landskamp i Newark, New Jersey. Canada vant 1-0. Det var den første landskampen som ble spilt utenfor Storbritannia.

USA stilte med lag under OL i 1904 i St. Louis, men det var kun tre lag som var med i turneringen. Galt FC fra Canada vant. De to lagene fra USA, Christian Brothers og og St. Rose tok sølv og bronse.

Det amerikanske fotballforbundet USSF ble stiftet i 1913. I 1916 spilte USA sin første offisielle landskamp, mot Sverige i Stockholm. Amerikanerne vant 3-2.

USA deltok også i tidenes første VM for menn i 1930. De slo både Belgia og Paraguay 3-0 i gruppespillet. Etter å ha sett bilder fra kampen, bestemte FIFA i 2006 at Bert Patenaude hadde scoret alle tre målene i kampene mot Paraguay, og han ble dermed den første som hadde scoret et hattrick i et VM. I semifinalen tapte USA for Argentina, 6-1. De havnet på tredjeplass, som er USAs beste prestasjon i et VM.

USA var også med i VM 1934 i Italia, da tapte de 7-1 i første kamp mot Italia, og røk ut av mesterskapet. Den norskfødte Werner «Scotty» Nilsen var blant spillerne. I 1950-VM slo de England 1-0 i det som er en av VM-historiens største overraskelser, og kampen ble kalt «Miracle on grass». Joe Gaetjens scoret kampens eneste mål.

I 1988 tildelte FIFA USA fotball-VM i 1994, i et forsøk på å øke interessen for fotball i landet. De kvalifiserte seg for VM i 1990, for første gang på 40 år. VM 1994 ble spilt i ni amerikanske byer, og det ble satt ny tilskuerrekord med 69 000 tilskuere i snitt. USA kom videre fra gruppespillet, men tapte for Brasil i åttendedelsfinalen. Brasil vant tilslutt hele VM, etter å ha slått Italia på straffekonkurranse i finalen.

Etter dette kvalifiserte USA seg for de neste fem verdensmesterskapene. Deres beste resultat kom i 2002. De gikk videre fra gruppespillet, og slo Mexico i åttendedelsfinalen. I kvartfinalen tapte de 1-0 for Tyskland, som senere vant VM.

USA klarte ikke å kvalifisere seg til VM i Russland i 2018. Det var første gang siden 1986 at de ikke kvalifiserte seg for VM.

USAs herrelandslag har også vunnet det nord- og mellomamerikanske mesterskapet Gold Cup seks ganger. Sist var i 2017.

Kvinnefotball

USAs kvinnelandslag er det mest suksessrike i kvinnefotballens historie. De vant det første VM for kvinner som ble arrangert i Kina i 1991. Da slo de Norge 2-1 i finalen etter to mål av Michelle Akers-Stahl.

I 1999 arrangerte de VM på hjemmebane, og vant finalen mot Kina, etter straffekonkurranse. Brandi Chastain scoret det siste målet i straffekonkurransen, og feiret ved å ta av seg drakten. Bildet av henne kun iført sports-BH havnet på forsidene av Sports Illustrated og Time. Noen kritiserte det for å være upassende, men det er fortsatt av de mest ikoniske øyeblikkene fra kvinnefotballens historie. På det meste så 40 millioner amerikanere finalen på TV samtidig, og kampen var regnet som det store gjennombruddet for kvinnefotball i USA.

I 2003 skulle Kina arrangert VM, men trakk seg på grunn av utbrudd av SARS i landet. Da stilte USA opp som arrangør på kort varsel. Tyskland vant VM, USA kom på tredjeplass. I 2015 vant de VM for tredje gang, i Canada. I finalen scoret Carli Lloyd et hattrick i løpet av det første kvarteret, og de vant til slutt 5-2 over Japan. I 2019 vant de VM for fjerde gang, i Frankrike. De slo Nederland 2-0 i finalen, etter mål av Megan Rapinoe og Rose Lavelle. Rapinoe vant også gullballen og gullstøvelen, som mesterskapets beste spiller og toppscorer. Trener var Jill Ellis.

I løpet av åtte verdensmesterskap som er arrangert, har USA aldri gjort det dårligere enn tredjeplass. USAs kvinnelandslag har også vunnet OL fire ganger, sist i 2012.

Noen av de største profilene innen kvinnefotball har kommet fra USA, som Megan Rapinoe, Michelle Akers-Stahl, Mia Hamm, Abby Wambach og Hope Solo.

Det amerikanske ligasystemet

I 1968 ble North American Soccer League startet. Den mest kjente klubben i ligaen var New York Cosmos. Cosmos fikk noen av verdens største stjerne på laget, som Pelé, Franz Beckenbauer og Johan Cruyff. Etterhvert døde interessen ut, og serien ble lagt ned i 1985.

I dag er det fire profesjonelle ligaer i amerikansk herrefotball. De er rangert på tre forskjellige nivåer, men det ikke noe opprykk og nedrykk mellom ligaene, som det er i andre land.

Major League Soccer (MLS) er på nivå 1. MLS består per 2020 av 26 lag, 23 i USA og 3 i Canada. MLS har planer om å utvide til 30 lag de kommende årene. LA Galaxy har vunnet ligaen flest ganger.

På nivå 2 finnes ligaen USL Championship. Det er to ligaer på nivå 3, USL League One og National Independent Soccer Association.

National Women's Soccer League er navnet på den profesjonelle ligaen for kvinner. Den har eksistert siden 2013, og er det tredje forsøket på en profesjonell fotballiga for kvinner i landet. Per 2020 består ligaen av ni lag. De mest suksessrike lagene er FC Kansas City, North Carolina Courage og Portland Thorns FC, som alle har vunnet ligaen to ganger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg