Fotballtrofé i Mexico
Vinnerpokalen i Liga Mx.
Fotballtrofé i Mexico
Av /AP/NTB.
Azteca stadion
Azteca stadion i Mexico by er landslagets hjemmearena.
Azteca stadion
Av /Reuters/NTB.
Maribel Dominguez
Maribel Dominguez er landslagets mestscorende gjennom tidene, uavhengig av kjønn.
Maribel Dominguez
Av /AP/NTB.

Fotball er Mexicos mest populære idrett. Det er over 300 000 registrerte fotballspillere i landet, men man regner med at det er over 8 millioner uregistrerte spillere også.

Mexicos herrelandslag har vært med i hele 17 verdensmesterskap i fotball for menn. Det lengste de har kommet i mesterskapet er til kvartfinalen. I 2012 vant de OL-turneringen i London. Kvinnelandslaget har deltatt i VM tre ganger.

Ligaer og klubber

Mexico, fotball
En kamp mellom Pumas og Chivas i 2019.
Mexico, fotball
Av /AP/NTB.

Den øverste proffdivisjonen for menn heter Liga MX, og for kvinner heter den Liga MX Femenil. De har begge 18 lag i divisjonen. De spiller to konkurranser i året, og kårer også to ligamestere hvert år. På høsten spilles Apertura (som betyr åpning) og på våren spilles Clausura (lukking). De 18 lagene møter hverandre én gang i hver konkurranse. De 8 beste går så videre til et cupspill, som avgjør vinneren.

I Liga MX avgjøres nedrykk og opprykk ved slutten av hver vårsesong. Laget med lavest poengsnitt de tre siste årene rykker ned til divisjonen under, Ascenso MX.

I 1901 stiftet gruvearbeidere fra England den første fotballklubben i landet, Pachuca Athletic Club. Mexican Primera División ble stiftet i 1907, men i 1910 startet den meksikanske revolusjonen (se Mexicos historie). Revolusjonen ødela for fotballen, og i 1915 var det bare tre fotballklubber igjen. De neste tiårene var det stort sett bare regionale ligaer i landet, men i 1943 startet fotballforbundet en ny, nasjonal liga.

C.D. Guadalajara, best kjent som Chivas, og Club América har historisk sett vært de to største klubbene i landet. De har vunnet flest titler, Chivas 13 og América 12. Ingen av dem har rykket ned siden serien startet i 1943. Oppgjøret dem i mellom kalles El Súper Clásico, og er det største i Mexico, og et av de største i verden.

I 2017 startet Liga MX Femenil, som er den første meksikanske proffligaen for kvinner som har vært en suksess. 16 av klubbene fra Liga MX startet kvinnelag og startet serien sommeren 2017. Alle spillerne på lagene måtte være fra Mexico, og kun to kunne være over 23. De første årene har ligaen vært en stor suksess. I 2018 slo Tigres Monterrey i finalen i Clausura, foran 51 211 tilskuere. Det var da verdensrekord for antall tilskuere på en klubbkamp for kvinner.

Landslag

Diego Maradona
Diego Maradona hever VM-trofeet på Azteca stadion i Mexico by under VM i 1986. Mesterskapet i Mexico er siden kjent som Maradonas VM.
Diego Maradona
Av /AP/NTB.

Mexicos landslag kalles El Tri, etter de tre fargene i Mexicos flagg og drakter. I 1923 spilte de sine første landskamper, tre ganger mot Ecuador. De vant to av kampene og spilte én uavgjort.

Sju år senere var Mexico med i det første VM for herrer, i 1930 i Uruguay. De tapte alle tre kampene. Meksikanske Manuel Rosas ble den første spilleren som scoret på straffe i et VM (mot Argentina), men dessverre også den første som scoret selvmål (mot Chile). De var også med i 1950, men tapte også da alle tre kampene.

I 1970 arrangerte Mexico VM, som første land utenfor Europa og Sør-Amerika. Finalen og ni andre kamper ble spilt på Estadio Azteca i Mexico by. På hjemmebane vant Mexico for første gang noen VM-kamper. De spilte uavgjort mot Sovjetunionen, før de slo Belgia og El Salvador. De møtte så Italia i kvartfinalen, men tapte 4-1.

De var også med i VM i 1978, men tapte alle tre kampene.

VM i 1986 skulle egentlig vært avholdt i Colombia, men de trakk seg på grunn av pengeproblemer og problemer med narkotikakarteller. Da fikk Mexico ansvaret for å arrangere VM igjen. På hjemmebane gjorde El Tri det bra nok en gang. I gruppespillet slo de Belgia og Irak, og spilte uavgjort mot Paraguay. I åttendedelsfinalen slo de Bulgaria 2-0, men de tapte kvartfinalen for Vest-Tyskland etter straffesparkkonkurranse.

I 1988 ble Mexico dømt av FIFA for å ha brukt fire spillere som var for gamle i kvalifiseringen til U20-VM i 1988. Som en følge av dette ble Mexico utestengt fra internasjonale konkurranser i to år. De fikk dermed ikke delta i VM i 1990 i Italia. I stedet kvalifiserte USA seg for første gang siden 1950. Saken kalles gjerne Cachirules-skandalen.

I 1994 kvalifiserte Mexico seg for VM igjen, og møtte blant annet Norge i gruppespillet. I en veldig jevn gruppe, gikk Mexico videre på målforskjell. De vant gruppen med 3-3 i målforskjell og 4 poeng, mens Norge havnet sist med 1-1 i målforskjell og 4 poeng. I åttendedelsfinalen tapte de for Bulgaria.

Med den kampen startet de en trend. I sju VM på rad gikk Mexico videre fra gruppespillet, for så å tape i åttendedelsfinalen. Mens de i 1994 tapte for Bulgaria, tapte de så for Tyskland (1998), USA (2002), Argentina (2006 og 2010), Nederland (2014) og Brasil (2018). Det positive er at det bare er Mexico og Brasil som har klart å gå videre fra gruppespillet i de mesterskapene. I VM 2022 havnet de på tredjeplass i gruppespillet, og gikk ikke videre.

I 2012 vant Mexico OL i London. De slo Brasil 2-1 i finalen etter to mål av Oribe Peralta. I 1999 vant de Confederations Cup på hjemmebane, etter å ha slått Brasil 4-2 i finalen.

Mexico er laget som har vunnet flest utgaver av Gold Cup, mesterskapet for lag fra Nord- og Mellom-Amerika. De har vunnet Gold Cup åtte ganger, og vant også forgjengeren CONCACAF Championship tre ganger.

Det meksikanske kvinnelandslaget var med i det første uoffisielle fotball-VM for kvinner i Italia i 1970. De slo først Østerrike 9-0, men tapte for Italia i semifinalen. Året etter arrangerte Mexico det andre uoffisielle VM. Der vant de gruppen sin, foran Argentina og England. De slo så Italia i semifinalen, og møtte Danmark i finalen på Estadio Azteca. Foran 110 000 tilskuere tapte Mexico 3-0. Så mange mennesker har aldri vært tilstede før eller siden på en fotballkamp for kvinner, men rekorden er ikke anerkjent av FIFA.

Etter at det første offisielle fotball-VM for kvinner ble spilt i 1991, har Mexico deltatt i sluttspillet tre ganger. De kvalifiserte seg i 1999, 2011 og 2015. Alle tre gangene har de blitt slått ut i gruppespillet uten å vinne en kamp.

Kjente spillere

Hugo Sanchez
Hugo Sanchez kysser trofeet etter å ha ledet Pumas de Universidad til ligatriumf i 2004. Sanchez er også Mexicos mest kjente spiller gjennom tidene, med en strålende klubbkarriere i Real Madrid på 1980-tallet bak seg.
Hugo Sanchez
Av /AP/NTB.

Hugo Sánchez er Mexicos mest kjente og meritterte fotballspiller, og regnes som den beste meksikanske fotballspilleren gjennom tidene. Han vant blant annet ligaen fem ganger med Real Madrid, og ble også toppscorer i den spanske ligaen fem ganger. Sánchez trente også blant annet det meksikanske landslaget etter spillerkarrieren.

Antonio Carbajal ble i 1970 den første spilleren som hadde spilt i fem forskjellige VM i fotball for menn. Hans VM-debut kom i Brasil i 1950, da han var 21. I 1998 gjentok Lothar Matthäus meritten, og i 2018 gjorde også Gianluigi Buffon og meksikaneren Rafael Márquez det samme. Marquez vant den spanske ligaen fire ganger med FC Barcelona, og franske Ligue 1 en gang med AS Monaco.

Maribel Dominguez er den som har scoret flest mål på Mexicos landslag, uavhengig av kjønn. Hun scoret 82 mål på 116 kamper, og fikk tilnavnet Marigol. I 2004 signerte hun for herrelaget til Atlético Celaya i andre divisjon, siden det ikke var noen profesjonell liga for kvinner i Mexico på den tiden. Men FIFA godkjente ikke at kvinner kunne spille for herrelag, så hun gikk i stedet til kvinnelaget til FC Barcelona.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg