fosforsulfider

Artikkelstart

Fosforsulfider er kjemiske forbindelser mellom fosfor og svovel. Disse omfatter særlig tetrafosfortrisulfid, P4S3, og tetrafosfordekasulfid, P4S10, som fremstilles industriellt.

Tetrafosfortrisulfid

Tetrafosfortrisulfid (fosfortrisulfid), med kjemisk formel P4S3 , danner gule prismatiske krystaller. Ved 40–60 °C lyser stoffet i mørket på lignende måte som hvitt fosfor. Det har et smeltepunkt på 174 °C og antennes ved 100 °C i luft, men er stabilt i tørr luft ved vanlig romtemperatur. Det er mindre farlig enn hvitt fosfor, og blir brukt til fremstilling av fyrstikker som tennes ved rivning mot en hvilken som helst flate.

Tetrafosfordekasulfid

Tetrafosfordekasulfid, P4S10 (fosfordekasulfid), er et fast gult stoff med et smeltepunkt på 288 °C. Det er det kommersielt viktigste av fosforsulfidene. Det spaltes av vann til fosforsyre og hydrogensulfid som vist i følgende reaksjonsligning:

P4S10 + 16H2O = 4H3PO4 + 10H2S

Det lukter i fuktig luft som hydrogensulfid og blir brukt til å føre inn svovel istedenfor oksygen i organiske forbindelser for fremstilling av flotasjonsmidler, insekticider, rensemidler, antikorrosjonsmidler og til fremstilling av svovelholdige, uorganiske forbindelser, som for eksempel tiofosfater, K3PS4.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg