fosforsulfider

Fosforsulfider, binære forbindelser mellom fosfor og svovel. Disse omfatter mange forbindelser, særlig nevnes tetrafosfortrisulfid, P4S3, og tetrafosfordekasulfid, P4S10, som er gjenstand for industriell fremstilling.

Tetrafosfortrisulfid

Tetrafosfortrisulfid, P4S3 (fosfortrisulfid), danner gule prismatiske krystaller. Ved 40–60 °C lyser stoffet i mørket på lignende måte som hvitt fosfor. Smeltepunkt 174 °C. Antennes ved 100 °C i luft, men er bestandig i tørr luft ved vanlig romtemperatur. Er mindre farlig enn hvitt fosfor, og blir brukt til fremstilling av fyrstikker som tennes ved rivning mot en hvilken som helst flate.

Tetrafosfordekasulfid

Tetrafosfordekasulfid, P4S10 (fosfordekasulfid), er et fast gult stoff (smeltepunkt 288 °C), det kommersielt viktigste av fosforsulfidene. Det spaltes av vann til fosforsyre og hydrogensulfid: P4S10 + 16H2O = 4H3PO4 + 10H2S, og lukter derfor i fuktig luft som hydrogensulfid. Blir brukt til å føre inn svovel istedenfor oksygen i organiske forbindelser for fremstilling av flotasjonsmidler, insekticider, rensemidler, antikorrosjonsmidler m.m. og til fremstilling av svovelholdige, uorganiske forbindelser, f.eks. tiofosfater K3PS4.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg