Fosforklorider, binære forbindelser mellom fosfor og klor.

Fosfortriklorid, PCl3, er industrielt sett den viktigste av fosfors halogenforbindelser. Den fremstilles i stor skala ved klorering av hvitt fosfor. Fosfortriklorid er en reaktiv, giftig, fargeløs væske (kokepunkt 76,1 °C). I likhet med de fleste andre molekylære fosforhalogenider ryker den sterkt i fuktig luft pga. hydrolysereaksjoner. Kloridet spaltes lett av vann under dannelse av fosfonsyre, fosfor(III)syre, H3PO3, og saltsyre: PCl3 + 3H2O = H3PO3 + 3HCl. Fosfortriklorid blir brukt som kloreringsmiddel og til fremstilling av organiske og uorganiske fosforforbindelser. Det angriper luftveiene, gir kvelningsfornemmelser og et skumaktig, blodflekket spytt. En konsentrasjon på 600 ppm er dødelig i løpet av få minutter, og 0,7 ppm er den høyeste konsentrasjon som kan tåles ved flere timers innvirkning. Ved kontakt med huden er det nødvendig med omhyggelig vasking med vann.

Fosforpentaklorid, PCl5, er et giftig, fast hvitt stoff som fremstilles fra fosfortriklorid ved klorering. Det sublimerer ved oppvarming i form av PCl5 før det delvis spaltes. I krystallinsk tilstand eksisterer ioniske forbindelser PCl4+ og PCl6. Fosforpentaklorid trekker til seg fuktighet fra luften under dannelse av fosforoksidklorid og ortofosforsyre. Det ryker derfor i fuktig luft. Fosforpentaklorid blir brukt som kloreringsmiddel i organiske og uorganiske synteser, og som katalysator ved kondensasjons- og sykliseringsreaksjoner.

Fosfor(V)oksidklorid, POCl3 (fosforylklorid), er en fargeløs, sterkt lysbrytende, giftig væske som ryker i fuktig luft. Dets damper har en meget irriterende virkning på hud og slimhinner (kokepunkt 105,1 °C). Fosforoksidklorid reagerer med vann og danner fosforsyre og saltsyre. Fosforoksidklorid blir brukt i organisk kjemi til å bytte hydroksylgrupper OH ut med klor: 3ROH + POCl3 = 3RCl + H3PO4, til fremstilling av syreklorider og fosfatestere og som et ikke-vandig løsemiddel m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.