fosforklorider

Artikkelstart

Fosforklorider er kjemiske forbindelser mellom fosfor og klor.

Fosfortriklorid

Fosfortriklorid, med kjemisk formel PCl3, er industrielt sett den viktigste av fosfors halogenforbindelser. Den fremstilles i stor skala ved klorering av hvitt fosfor. Fosfortriklorid er en reaktiv, giftig, fargeløs væske med kokepunkt på 76,1 °C. I likhet med de fleste andre molekylære fosforhalogenider ryker den sterkt i fuktig luft på grunn av hydrolysereaksjoner. Kloridet spaltes lett av vann under dannelse av fosfonsyre, fosfor(III)syre, H3PO3, og saltsyre, som vist i følgende reaksjonsligning:

PCl3 + 3H2O = H3PO3 + 3HCl

Fosfortriklorid blir brukt som kloreringsmiddel og til fremstilling av organiske og uorganiske fosforforbindelser.

Giftighet

Fosfortriklorid angriper luftveiene, gir kvelningsfornemmelser og et skumaktig, blodflekket spytt. En konsentrasjon på 600 ppm er dødelig i løpet av få minutter, og 0,7 ppm er den høyeste konsentrasjon som kan tåles ved flere timers innvirkning. Ved kontakt med huden er det nødvendig med omhyggelig vasking med vann.

Fosforpentaklorid

Fosforpentaklorid, PCl5, er et giftig, fast hvitt stoff som fremstilles fra fosfortriklorid ved klorering. Det sublimerer ved oppvarming i form av PCl5 før det delvis spaltes. I krystallinsk tilstand eksisterer de ioniske forbindelsene PCl4+ og PCl6. Fosforpentaklorid trekker til seg fuktighet fra luften under dannelse av fosforoksidklorid og ortofosforsyre. Det ryker derfor i fuktig luft.

Fosforpentaklorid blir brukt som kloreringsmiddel i organiske og uorganiske synteser, og som katalysator ved kondensasjons- og sykliseringsreaksjoner.

Fosfor(V)oksidklorid

Fosfor(V)oksidklorid, POCl3 (fosforylklorid), er en fargeløs, sterkt lysbrytende, giftig væske som ryker i fuktig luft. Dets damper har en meget irriterende virkning på hud og slimhinner og har et kokepunkt på 105,1 °C. Fosforoksidklorid reagerer med vann og danner fosforsyre og saltsyre. Fosforoksidklorid blir brukt i organisk kjemi til å bytte hydroksylgrupper OH ut med klor:

3ROH + POCl3 = 3RCl + H3PO4

til fremstilling av syreklorider og fosfatestere og som et ikke-vandig løsemiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg