Forsiktighetsprinsippet er et prinsipp innenfor regnskap som skal bidra til å forhindre at regnskapene blir overvurderte. Det forfekter at regnskap heller bør vise for lave enn for høye verdier, et uttrykk for et konservativt regnskapssyn.

Eksempler

Forsiktigshetsprinsippet danner utgangspunktet for flere regnkapsmessige løsninger:Et eksempel er laveste verdis prinsipp. Det innebærer at verdifall skal resultatføres umiddelbart, når virkelig verdi er lavere enn historisk kost. I tilfeller hvor verdiene stiger og virkelig verdi overgår den historiske anskaffelseskosten er det ikke tillatt å skrive opp verdiene. Dette har vært en vanlig vurderingsregel for omløpsmidler i regnskapet. Tilsvarende er det for anleggsmidler ikke tillatt å skrive opp verdiene selv om de øker i regnskapet. Ved varig verdifall skal derimot verdifallet på anleggsmidlet resultatføres i form av en nedskrivning.

En annen illustrasjon av forsiktighetsprinsippet er en regel som tillater at forskning- og utviklingskostnader kan kostnadsføres selv om forsknings- og utviklingsaktivitetene forventes å generere store merverdier i fremtiden.

Lovverk

Forsiktighetsprinsippet har hatt en sentral posisjon i regnskapsloven fra 1998. Enkelte andre regnskapsmodeller og konseptuelle rammeverk i dag, slik som International Financial Reporting Standards (IFRS), legger mindre vekt på forsiktighetsprinsippet enn det som var vanlig tidligere innenfor regnskapsfaget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg