Artikkelstart
Forsiktighetsprinsippet er en grunnleggende norm eller regel innen risikostyring som sier at forsiktighet skal være et rådende prinsipp. I følge prinsippet skal tiltak iverksettes, eller en skal ikke gjennomføre en aktivitet, når det er usikkerhet knyttet til hva som blir konsekvensene (utfallet) av aktiviteten; med andre ord, når en står overfor risiko.
Dette prinsippet er implementert i alle industrier gjennom reguleringer og krav. For eksempel er det i petroleumsvirksomheten et krav i regelverket at boligkvarteret skal beskyttes med brannsikre paneler av en viss kvalitet (H120), for vegger som vender mot prosess- og boreområdene. Dette er en standard som brukes for å sikre et minimum sikkerhetsnivå. En brann kan oppstå, og i tilfelle en slik hendelse skulle skje, skal personellet i boligkvarteret være beskyttet.
Forsiktighetsprinsippet innebærer at en vektlegger blant annet:
- Robuste løsninger, slik at avvik fra normaltilstanden ikke lett leder til fare- og ulykkessituasjoner.
- Implementering av sikkerhetsbarrierer for å redusere de mulige negative konsekvensene av faresituasjoner og ulykkeshendelser hvis slike skulle oppstå. Vi snakker om forsvar-i-dybden der det finnes lag av barrierer.
- Forbedring av ytelsen av barrierer ved å bruke prinsipper som redundans og diversifisering (blanding av systemer og komponenter som er helt forskjellige fra hverandre)
- Kvalitetskontroll/kvalitetsstyring
- Føre-var-prinsippet
Nivået av forsiktighet vil selvsagt måtte balanseres mot andre hensyn, først og fremst økonomi og kostnader.
Risikoanalyser, kost–nytte-analyser og andre tilsvarende analyser er metoder som gir innsikt når det gjelder risiko og hvordan balansere ulike hensyn (som økonomi og sikkerhet). Men disse metodene er bare redskaper – de har sine klare begrensninger. Analysene gir ikke objektive resultater. Det å være forsiktig innebærer også å reflektere dette faktumet. Vi må ikke tillegge prediksjonene og vurderingene som gjøres i analysene mer vekt enn det som metodene kan forsvare.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.