forsøk - jus

Begrep som har betydning i strafferetten. Forsøk på en lovbrudd er som regel straffbart dersom lovbruddet kan straffes med mer enn ett års fengsel. Straffbart forsøk foreligger når man har «forsett om å fullbyrde et lovbrudd som kan medføre fengsel i 1 år eller mer, og foretar noe som leder direkte mot utføringen, straffes for forsøk, når ikke annet er bestemt» (straffeloven av 2005 § 16). Straffbarhet inntrer like fullt om følgen ikke har kunnet inntre på grunn av objektets eller de anvendte midlers art («drap» av død mann, «forgiftning» med uskadelige stoffer eller smugling av melis i den tro at det er narkotika). Forsøk kan etter en konkret vurdering straffes mildere enn det fullbyrdede lovbrudd (§ 80b og § 78a). Trer den skyldige frivillig tilbake fra forsøket før han er oppdaget, eller han forebygger at handlingen fullbyrdes, bortfaller i alminnelighet straffansvaret.

Faktaboks

Etymologi
av middelnedertysk

Forberedelse til et lovbrudd rammes som regel ikke av straffeloven hvis man ikke har nådd forsøksgrensen.

For enkelte alvorlige forbrytelser er det straffbart allerede å forberede gjennomføringen selv om man ikke har kommet så langt at man har skredet til verket, dersom det er flere sammen om dette. Straffelovens § 279 kriminaliserer forbund om å begå drap. Det samme gjelder for eksempel for § 133 om terrorisme og § 329 om ran.

Grensen mellom straffri forberedelse og straffbart forsøk er skjønnsmessig og kan være vanskelig å trekke. Å skaffe seg innbruddsverktøy og rekognosere på gjerningsstedet er straffri forberedelse, men i det øyeblikk gjerningsmannen har begynt å klatre opp stigen til vinduet, er det straffbart forsøk. For den som har planlagt et drap av en i huset, vil klatringen i stigen imidlertid ikke være nok til å bli dømt for drapsforsøk. Det avgjørende er den psykologiske forskjell på det som er utført og det som gjenstår før handlingen er fullbyrdet. Gjerningsmannen må ved sin adferd vise at han har besluttet seg for å skride til verket og at overveielsens tid er forbi.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg