forpleining

Forpleining er virksomhet i forbindelse med bespisning av militært personell. Ett eller flere enkeltmåltider kalles en porsjon. Mat for én mann i én dag kalles rasjon. Det skjelnes mellom garnisonforpleining og feltforpleining.

Faktaboks

Uttale
forplˈeining

Garnisonforpleiningen

Garnisonforpleiningen er den daglige forpleiningen i garnison. Et regulativ gir veiledning om fordeling av middags- og lunsjretter i måneden samt de kvanta av proviant (næringsmidler) som bør beregnes som gjennomsnitt per porsjon. Basert på dette og innen rammen av tillatt kostøre (dagsats for kost) blir avdelingens kostplan for måneden satt opp av kjøkkensjefen. Den gjennomsnittlige dagsporsjon har et energiinnhold på cirka 12 600 kJ (3000 kcal).

Feltforpleiningen

Feltforpleiningen er den daglige forpleining i felt, basert på feltforpleiningsplaner og regulativer. Valg av forpleiningsform avhenger blant annet av stridsform/øvingsformål, lende, klima, kommunikasjoner og økonomi. I felten er kostøret cirka ti prosent høyere enn i garnison.

Det skjelnes mellom tre typer feltrasjoner:

  1. Normalrasjon er basert på ordinær avdelingsvis tilberedning på feltkjøkken.
  2. Stridsrasjon er en industrielt fremstilt rasjon, med et energiinnhold på om lag 10 500 kJ (2500 kcal) og bestående av stort sett tørkede og hermetiske produkter, brukes under spesielle oppdrag/øvelser utenfor avdelingen.
  3. Nødrasjon er en spesiell «overlevelsesrasjon», den bæres av den enkelte mann og brukes bare når andre forpleiningsmuligheter er borte. Nødrasjonen består av en boks reserveproviant (storfekjøtt, svinekjøtt, erter eller annet) og en eske med fire kakeblokker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg