Forpleining, virksomhet i forbindelse med bespisning av personell. Ett eller flere enkeltmåltider kalles en porsjon. Mat for én mann i én dag kalles rasjon. Det skjelnes mellom garnisonforpleining og feltforpleining.

Garnisonforpleiningen er den daglige forpleiningen i garnison. Et regulativ gir veiledning om fordeling av middags- og lunsjretter i måneden samt de kvanta av proviant (næringsmidler) som bør beregnes som gjennomsnitt per porsjon. Basert på dette og innen rammen av tillatt kostøre (dagsats for kost) blir avdelingens kostplan for måneden satt opp av kjøkkensjefen. Den gjennomsnittlige dagsporsjon har et energiinnhold på ca. 12 600 kJ (3000 kcal).

Feltforpleiningen er den daglige forpleining i felt, basert på feltforpleiningsplaner og regulativer. Valg av forpleiningsform avhenger bl.a. av stridsform/øvingsformål, lende, klima, kommunikasjoner og økonomi. I felten er kostøret ca. 10 prosent høyere enn i garnison. Det skjelnes mellom tre typer feltrasjoner: 1) Normalrasjon er basert på ordinær avdelingsvis tilberedning på feltkjøkken. 2) Stridsrasjon er en industrielt fremstilt rasjon, med et energiinnhold på ca. 10 500 kJ (2500 kcal) og bestående av stort sett tørkede og hermetiske produkter, brukes under spesielle oppdrag/øvelser utenfor avdelingen. 3) Nødrasjon er en spesiell «overlevelsesrasjon», den bæres av den enkelte mann og brukes bare når andre forpleiningsmuligheter er borte, består av en boks reserveproviant (storfekjøtt, svinekjøtt, erter m.m.) og en eske med fire kakeblokker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.