fornærmede

Artikkelstart

Fornærmede er en person som er blitt utsatt for eller rammet av en straffbar handling.

Etter definisjonen i straffeprosesslovens § 3 er en fornærmet enhver skadelidt i en straffesak der straffebudet som etterforskes er satt til å verne private interesser.

Fornærmede i straffesaker er tillagt en rekke rettigheter gjennom straffeprosessloven. De har rett til å være til stede under alle rettsmøter som avholdes under etterforskningen der retten finner det nødvendig, og kan være tilstede under hovedforhandlingen, også rettsmøter som holdes for lukkede dører. Fornærmede har krav på å bli holdt orientert om etterforskningens fremdrift fra politiet, samt dokumentinnsyn i etterforskningsmaterialet.

Fornærmede i saker om blant annet seksuallovbrudd, familiemishandling og grov vold som har fått oppnevnt bistandsadvokat har også krav på godtgjørelse og dekning av reiseutgifter for å møte under hovedforhandlingen i saken.

Fornærmede kan fremme sine erstatningskrav kostnadsfritt under straffesaken og vil i de alvorligste tilfellene ha rett på å få oppnevnt bistandsadvokat til å prosedere det for seg i tillegg til den offentlig oppnevnte aktor, som ellers kan pålegges å prosedere kravet. Tilkjent erstatning til voldsofre vil bli utbetalt fra staten, som kan kreve regress fra gjerningsmannen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg