Fornærmede, person som er blitt utsatt for en straffbar handling.

Etter definisjonen i straffeprosesslovens § 3 er en fornærmet enhver skadelidt i en straffesak.

Begrepet brukes også i en noe snevrere forstand når det gjelder hvem som har partsinteresse i forhold til å kunne begjære påtale og be om oppnevning av bistandsadvokat, der man gjerne omtaler den personlig fornærmede i de straffebud som er satt til å beskytte private interesser.

Fornærmede i straffesaker er tillagt en rekke rettigheter gjennom straffeprosessloven. De har rett til å være til stede under alle rettsmøter som avholdes under etterforskningen og hovedforhandlingen, også rettsmøter som holdes for lukkede dører. De har krav på å bli holdt orientert om etterforskningens fremdrift fra politiet, samt dokumentinnsyn i etterforskningsmaterialet.

Fornærmede som har fått oppnevnt bistandsadvokat har også krav på godtgjørelse og dekning av reiseutgifter for å møte under hovedforhandlingen i saken.

Fornærmede kan fremme sine erstatningskrav kostnadsfritt under straffesaken, og vil i de alvorligste tilfellene ha rett på å få oppnevnt bistandsadvokat til å prosedere det for seg i tillegg til den offentlig oppnevnte aktor, som ellers kan pålegges å prosedere kravet. Tilkjent erstatning til voldsofre vil bli utbetalt fra staten, som kan kreve regress fra gjerningsmannen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.