Formmaskin, mekanisk innretning til fremstilling av sandformer for støping av jern, stål og metaller, særlig ved seriefremstilling. Maskinen har to oppgaver: å komprimere sanden i formen slik at den får den nødvendige fasthet og overflatehardhet, og å skille form og modell etter komprimering, begge arbeidskrevende operasjoner ved manuell forming.

Ved rysteforming er formkassen oppspent på maskinbordet med modellen i bunnen, kassen løftes et kort stykke og slippes, en prosess som ved repeterende aksjon innebærer at sanden pakkes omkring modellen. Sanden kan også presses mot modellen med jevnt trykk, dette kalles pressforming. For å oppnå hardere former som er mer stabile overfor støpetrykket, og som gir bedre overflater på arbeidsstykket, kan formetrykket økes. Det betinger mer solide formkasser.

Formmaskinen er utstyrt med en spesiell innretning for vending av kassene etter komprimering når modellen skal trekkes, dvs. skilles fra sandformen. I store former brukes ofte sandslynger for å oppnå jevn komprimering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.