formfaktor

Artikkelstart

Formfaktor er en betegnelse som brukes i flere betydninger i fysikken.

Elektrisitetslære

I elektrisitetslæren er formfaktoren for en vekselstrøm eller en vekselspenning lik forholdet mellom effektivverdien av strømmen eller spenningen og middelverdien over en halv periode. (Ved sinusformet strøm er formfaktoren 1,11.)

Formel for formfaktor: Kf= Ieff/Imid, der Kf er formfaktoren, Ieff er effektivverdien av strømmen og Imid er middelverdien over en halv periode.

Atom- og kjernefysikk

I atom- og kjernefysikk er formfaktoren en funksjon som angir hvordan den elektriske ladningen (elektrisk formfaktor) og det magnetiske momentet (magnetisk formfaktor) er fordelt inne i atomet eller atomkjernen. I en kjernereaktor angir formfaktoren forholdet mellom den maksimale og den midlere effekttettheten i reaktoren.

Mekanisk teknologi

I mekanisk teknologi, i forbindelse med pakninger, opplagringselementer og lignende, er formfaktoren forholdet mellom arealet av den belastede flaten og den eller de ikke-belastede flatene (sideflatene). Formfaktoren bestemmer hvor mye pakningen (som for eksempel kan være av gummi) vil bule ut på sidene ved belastning, og er dermed bestemmende for pakningens tilsynelatende stivhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg