form (filosofi)

Artikkelstart

Form er et vagt og mangetydig begrepsord som i filosofihistorien har hatt ulike betydninger. Allment betegner det ofte de egenskaper som blir igjen når man abstraherer fra en ting alt innholdsmessig eller stofflig. Det motsatte er stoff og materie.

Faktaboks

Etymologi
norrønt, av latin

Antikken

I oversettelser av Platon brukes form ofte for det som også kalles ideer, det vil si tingenes virkelige og uforanderlige natur i motsetning til deres skiftende og sansbare jordiske manifestasjoner eller ytringsformer. Aristoteles skjelner mellom form og materie; men her har formen «bolig» i tingen selv og gir den dens egenart, utgjør tingens vesen, mens materien er ansvarlig for tingens kvantitativt uttrykte individualitet. Menneskets form er i følge ham dets fornuftssjel, kroppen er den individualiserende materie. Slektskapet mellom Platon og Aristoteles fremgår av følgende: Formen er det forståelige (det fornuftsbegripelige) ved en ting, i motsetning til materien, som er det sansbare.

Middelalderen

I betydningen artsegenhet eller vesen finner vi form brukt hos Thomas Aquinas og mange middelalderfilosofer.

Immanuel Kant

Hos Immanuel Kant har ordet en helt annen betydning. Tid og rom er former for erkjennelsen (anskuelsesformer), det vil si de er gitt i og med det sansende subjekt som aprioriske (nødvendige) forutsetninger for sanseerfaring.

Logikk

I logikken er begrepet logisk form sentralt. Det står her nærmest for den logiske struktur som utsagn eller argumenter (for eksempel bevis) har når man ser bort fra deres innhold eller mening. Alle gyldige argumenter av en og samme type er gyldige nettopp i kraft av sin logiske form, som både i eldre logikk (syllogismelæren) og den moderne symbolske logikk kan gis en spesifikk og nøyaktig beskrivelse.

Estetikk

I estetikken har skillet mellom form og innhold vært viktig, men her er det i motsetning til i logikken stor uenighet og uklarhet både om berettigelsen av skillet, og om hvordan skillet skal beskrives.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg