forlengelse - metallurgi

Forlengelse er økning av et materiales lengde under strekk. Forlengelse brukes som ett av flere kriterier når en skal vurdere hvor egnet et metall eller en legering er til en gitt anvendelse, for eksempel til bruk i en støtfanger eller som materiale som skal gjennomgå en formeprosess.

Faktaboks

Uttale
forlˈengelse

Ved strekkprøvning av materialer er den relative økningen av en opprinnelig avmerket målelengde L0 til lengde L under strekk lik

\(e = (\frac{\mathrm{(L–L_0)} }{\mathrm{L_0}}) \cdot100 \% \)

Dette kalles på engelsk engineering strain.

I det elastiske området avhenger forlengelsen av spenningen og er for metaller tilnærmet proporsjonal med denne (som Hookes lov sier).

I det plastiske området er forlengelsen et mål for formbarheten til materialet, og angis da som bruddforlengelse. For et gitt materiale avhenger bruddforlengelsen av målelengden L0. For runde prøvestaver med diameter D velges vanligvis L0 = 5D eller 10D, og bruddforlengelsen angis da med symbolet A5 respektive A10.

Til forskjell fra denne gjennomsnittlige bruddforlengelsen som er referert til målelengde L0 benytter man av og til en absolutt eller «sann» forlengelse (engelsk true strain), angitt på basis av den aktuelle målelengden L:

\(\varepsilon = ( \intop_{ L_0 }^{L} \frac{\mathrm{d{L}} }{L}) \cdot100 \% = (ln(\frac{\mathrm{L} }{\mathrm{L_0}})) \cdot100 \%\)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg