Forlengelse er økning av et materiales lengde under strekk. Forlengelse brukes som ett av flere kriterier når en skal vurdere hvor egnet et metall eller en legering er til en gitt anvendelse, for eksempel til bruk i en støtfanger eller som materiale som skal gjennomgå en formeprosess.

Ved strekkprøvning av materialer er den relative økningen av en opprinnelig avmerket målelengde L0 til lengde L under strekk lik

 \(e =  (\frac{\mathrm{(L–L_0)} }{\mathrm{L_0}}) \cdot100  \% \)

Dette kalles på engelsk engineering strain.

I det elastiske området avhenger forlengelsen av spenningen og er for metaller tilnærmet proporsjonal med denne (som Hookes lov sier).

I det plastiske området er forlengelsen et mål for formbarheten til materialet, og angis da som bruddforlengelse. For et gitt materiale avhenger bruddforlengelsen av målelengden L0. For runde prøvestaver med diameter D velges vanligvis L0 = 5D eller 10D, og bruddforlengelsen angis da med symbolet A5 respektive A10.

Til forskjell fra denne gjennomsnittlige bruddforlengelsen som er referert til målelengde L0 benytter man av og til en absolutt eller «sann» forlengelse (engelsk true strain), angitt på basis av den aktuelle målelengden L:

 \(\varepsilon = ( \intop_{ L_0 }^{L} \frac{\mathrm{d{L}} }{L}) \cdot100  \%  =  (ln(\frac{\mathrm{L} }{\mathrm{L_0}})) \cdot100  \%\)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.