Forfordele, det å tildele en person mindre enn det han tilkommer etter en riktig eller rettferdig fordeling. En insolvent skyldner som begunstiger enkelte fordringshavere, forfordeler de øvrige. I dagligtale hender det at ordet også brukes feilaktig i betydningen gi for mye.

Forfordeling av kreditorene kan medføre straffeansvar. Etter straffelovens §§ 283 a eller 284 straffes den som bør innse at han er insolvent, men som likefullt unnlater å begjære gjeldsforhandling eller konkurs i sitt bo så tidlig at forfordelende disposisjoner eller tvangsforretninger kan bli omstøtt, eller som betaler en enkelt fordringshaver eller gir ham sikkerhet. I begge tilfeller kreves det dessuten at skyldneren bør innse at hans unnlatelse eller handling vil medføre en betydelig svekkelse av fordringshavernes utsikt til å få dekning. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil 2 år. Uavhengig av om forfordelingen er straffbar, vil den i mange tilfeller kunne omstøtes etter reglene i dekningsloven av 8. juni 1984 kap. 5, se omstøtelse.

Forfordeling av livsarvinger kan undertiden bøtes på ved avkorting i arv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. juni 2011 skrev Marius Helgå

Burde det ikke være klargjort i siste setning i første avsnitt her at betydningen «gi for mye» er feilaktig? Bokmålsordboka er iallfall klinkende klar på hvilken betydning ordet forfordele har, og at fler og fler ikke vet hva ordet betyr og bruker det feil kan vel ikke rettferdiggjøre at SNL gir feilinformasjon? http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok_retro.cgi?OPP=forfordele

30. juni 2011 svarte Ida Jackson

Da er det rettet opp, og det knapt i underkant av en time etter at feilen ble påpekt i kommentarfeltet. Jon Gisle, du er et forbilde for andre fagansvarlige.

Bombadil - takk for at du la merke til denne unøyaktigheten. Jeg irriterer meg også når jeg hører folk bruke "forfordele" feil.

Mvh
Ida Jackson
Nettansvarlig

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.