Adgangen til å fullbyrde idømt straff bortfaller når fullbyrdelse ikke finner sted innen en frist som er avhengig av størrelsen på den idømte straffs størrelse. Fristene står i straffelovens § 93:

  • 5 år for fengsel inntil 1 år
  • 10 år for fengsel i mer enn 1 år men høyst 4 år,
  • 15 år for fengsel i mer enn 4 år men høyst 8 år,
  • 20 år for tidsbestemt fengsel i mer enn 8 år, men høyst 20 år,
  • 30 år for fengsel i mer enn 20 år.

Idømt straff for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser og terrorhandlinger foreldes ikke.

Fristen løper fra den dato der dommen er rettskraftig, og gjelder uansett hva som er grunnen til at soning ikke har funnet sted unntatt den situasjonen at man ikke kan påbegynne soning fordi man soner en annen dom.

Ved dom på samfunnsstraff regnes foreldelse ut fra den subsidiære fengselsstraffen, og ved dom på forvaring ut fra lengstetiden.

Dersom soning er delvis gjennomført, men for eksempel avbrutt ved rømning eller besluttet soningsavbrudd, regnes foreldelsestiden ut fra den gjenværende del av dommen da avbruddet finner sted.

Foreldesfristen avbrytes ved at man innsettes til soning eller pågripes av politiet for innsettelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Martin Amato

Hei Vil dette si at alle som selv ikke møte til soning i Norge kan faktisk unnvike soningen ved og ikke møte opp til soning eller lingende i 5 år for under 1 års fengsel?

svarte John Christian Elden

Hvis soning ikke er påbegynt innen 5 år etter at dommen ble endelig (rettskraftig), er dommen foreldet dersom straffen er under 1 år.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg